Cristian Mihai - Prundaras gulerat mic - Little Ringed Plover - Charadrius dubius

photo > Prundaras gulerat mic - Little Ringed Plover - Charadrius dubius
Prundaras gulerat mic - Little Ringed Plover - Charadrius dubius
44 voturi
 
 • Descriere:

  Prundarasul gulerat mic (Little Ringed Plover) face partea din genul Charadrius, gen din care sunt prezente in fauna Romaniei nu mai putin de sapte specii de prundarasi.
  Cele mai multe dintre acestea sunt insa specii care ajung la noi doar in timpul migratiei, dar nu acesta este cazul prundarusului gulerat mic, care este o pasare cuibaritoare comuna in tara noastra.
  Aceasta specie traieste pe malul baltilor si lacurilor de ses, dar si pe prundul raurilor, urcand pe vai pana spre zona montana.
  Se hraneste cu mici insecte si alte nevertebrate pe care le ciuguleste de pe malul apelor sau din apa mica de langa mal, obicei care-l il incadreaza in grupa mare de pasari numite limicole, caracterizate prin acest tip de procurare a hranei.
  Prundarasul este o pasare migratoare, care pleaca de la noi toamna si se intoarce pentru cuibarit la inceputul primaverii. Specia cea mai asemanatoare cu prundarasul gulerat mic este (dupa cum puteti banui) prudarasul gulerat mare, care are insa picioarele de culoare portocalie si nu prezinta cercul galben din jurul ochiului (vizibil in fotografie).
  Exemplarul din imagine a fost fotografiat pe malul lacului Rodeanu, la 31 martie 2012.

 • Locatie: Lacul Rodeanu
 • Autor: Cristian Mihai
 • Date tehnice:
blog comments powered by Disqus