Sanzienele si magia noptii dintre lumiScris de: Redactie la data 23 Iunie 2016

  •  
(148 voturi)

Digitalizati, urbanizati si stresati, uitam uneori cat de aproape ne sunt bucuriile simple. Traditia poate fi calauza noastra intr-o calatorie atipica, ale carei carari sa ne poarte nu doar in alte locuri, ci si in alt timp. Ce poate fi mai potrivita pentru aceasta fascinanta aventura decat noaptea de Sanziene?
Noaptea dintre 23 si 24 iunie apartine unor fapturi supranaturale. De pe un alt taram se ivesc Sanzienele, creaturi superbe si benefice, cu parul in vant si straie din abur. Dansul lor care nu trebuie atins de privirile muritorilor elibereaza forta binefacatoare a vegetatiei si a iubirii. Se spune ca cine vede dansul lor isi va pierde mintile si graiul.
imagine
foto: amintiridincalatorie.ro

Satul romanesc a pastrat peste veacuri traditii pline de pitoresc. Femeile culegeau in ziua de Sanziene plante pentru a fi bune de leac tot anul, iar fetele isi puneau noaptea sub perna o floare de Sanziene pentru a-si visa ursitul.
Cununile impletite din flori de sanziene se aruncau peste case si, daca ramaneau pe acoperis, vesteau un an bun.
imagine
foto: Doru A (Doru_Enter)

In unele regiuni se sarbatorea Dragaica. Se spune ca dintr-un grup de sapte fete era aleasa cea mai frumoasa, mai vrednica si mai cuminte dintre ele si era numita Dragaica. Flacaii si fetele o purtau cu alai mandru prin sat si o impodobeau cu o cununa din spice de grau.
In alte regiuni se aprindeau focuri pentru alungarea spiritelor rele, pentru ca in aceasta noapte se deschideau portile dintre lumi.
Daca am putea cunoaste inima unui popor dupa mitologia care i-a insotit istoria, oare ce s-ar putea spune depre neamul nostru? Nu avem fapturi supranaturale razboice si crude, ci delicate, frumoase si generoase cu cei care nu le fac rau si nu le tulbura dansul dintre lumi.


Taguri: noaptea de Sanziene Dragaica amintiri


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =