PISA-turnul minune din Piata MiracolelorScris de: Redactie la data 12 Iunie 2016

  •  
(166 voturi)

Uneori, tocmai erorile si imperfectiunile dau farmec vietii. Monument istoric, creatie arhitecturala sau exercitiu de verticalitate, celebrul Turn din Pisa ne asteapta de peste 800 de ani sa ii studiem misterelele.
In secolul al XI lea, Pisa era o putere comerciala redutabila, iar forta sa se cerea imortalizata in marmura si piatra. Asa s-a nascut un complex arhitectural care dainuie si azi, format din Domul din Pisa (sau Catedrala Sfintei Maria), Baptiseria si Turnul din Pisa. 
imagine

Combinatia stilistica in care sunt armonizate elemente corintice, bizantine si orientale ii confera o fascinanta originalitate fata de conceptele din arhitectura europeana a timpului.
Complexul arhitectural este intregit de un muzeu al Catedralei in care sunt expuse atat valorase obiecte cu semnificatie religioasa, cat si stravechi relicve din perioada etrusca si din cea romana, dar si de un celebru cimitir care a fost inclus in patrimoniul UNESCO.

Constructia Turnului a inceput in 1173, dar, dupa doisprezece ani, se pare ca s-a putut observa o inclinare a cladirii, generata, probabil, de caracteristici neanticipate ale solului. Dupa aproximativ 100 de ani de pauza s-a continuat constructia Turnului, specialistii vremii gasind solutii de compensare a efectelor inclinarii cladirii prin redimensioarea compartimentarii interioare, practic construind oblic cele din urma patru etaje. In anul 1372, la doua secolele de la prima piatra de temelie, Turnul a fost finalizat si, de atunci este biruitor in jocul sau cu gravitatia. La capatul celor aproape 300 de trepte ale scarilor Turnului poate fi admirata si astazi superba panorama a Pisei.
In secolul al XIX lea, scriitorul Gabriele D`Annunzio a dat numele de Piazza dei Miracoli pentru a-si exprima, probabil, admiratia pentru spledoarea arhitecturala a complexului, dar si fata de spectaculoasa pozitie a Turnului. 
La urma urmei, Turnul din Pisa spune povestea fiecaruia dintre noi, este un model de perseverenta in cautarea verticalitatii.


Taguri: turnul minune Piata Miracolelor Pisa


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =