Geamia Ali Gazi Pasa din BabadagScris de: Redactie la data 7 Octombrie 2014

  •  
(181 voturi)

Desprinsa parca din O mie si una de nopti, Geamia Ali Gaza Pasa din Babadag aduce in zilele noastre parfumul oriental al istoriei taramului dobrogean. Ridicarea geamiei ramane invaluita parca de farmecul unui basm oriental. Se spune ca, la inceputul secolului al XVII lea, Pasa Ali Gaza (General de corp de armata otomana) a fost cucerit de frumusetea locului, s-ar fi racorit la un mic izvor considerat azi sfant si s-ar fi hotarat sa ridice un lacas fara pereche in care sa se poata ruga musulmanii. Atat de intensa a fost atractia pasei pentru acel loc, incat a cerut sa fie ingropat acolo. Astazi, in curtea geamiei se afla casa parohiala si mormantul pasei, strajuit pe vecie de superbul minaret inalt de 21 metri.
Geamia este cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din tara noastra, realizata cu piatra fatuita, innobiland cu frumusetea si distinctia ei centrul orasului Babadag. Calatorul dornic sa cunoasca vestigii istorice o poate gasi cu usurinta pe soseaua principala dintre Tulcea si Constanta. 
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
Istoria locului pastreaza marturiile dramatice sau pitoresti ale trecerii timpului.
Sapaturile arheologice au scos la iveala ruinele unui caravanserai (han) care ar fi existat intre secolele al XVII lea si al XIX lea, iar incendiul din perioada razboiului ruso-turc a facut necesara restaurarea acesteia. In perioada 1990-1999, o fundatie din Turcia s-a implicat in restaurarea geamiei, iar astazi monumentul gazduieste colectii de arta orientala.
De cand exista geamia, de peste 400 de ani, s-au ridicat si s-au prabusit imperii, dar zidurile ei par a se fi retras undeva dincolo de timp, acolo unde doar serenitatea mai poate ajunge.


Taguri: Geamia Ali Gazi Pasa Babadag minaret O mie si una de nopti


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =