Biserica Sfantul Mihail din ClujScris de: Redactie la data 8 Iulie 2014

  •  
(162 voturi)

   Calatorul ale carui drumuri il poarta in inima Transilvaniei, trebuie sa viziteze si Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail din Cluj. Strajuita in dreapta de statuia lui Matei Corvin, biserica este un simbol al arhitecturii gotice in Transilvania si o marturie istorica si estetica a vremurilor care s-au scurs.

imagine

imagine

imagine

   Constructia bisericii are propria sa istorie fascinanta, derulandu-se in doua etape, prima intre anii 1316-1390, dupa ce Regele Ungariei de atunci, Carol Robert de Anjou a acordat Clujului anumite drepturi si libertati, printre care si cel de a-si alege liber preotul, iar a doua, intre anii 1410-1487.
imagine

   Biserica este unica din tara noastra care a reprezentat cinci religii diferite: in primele doua secole, religia catolica, intre 1545-1558 a gazduit slujbe luterane, intre 1558-1566 a fost calvinista, din 1566 a fost biserica unitariana, apoi a revenit la religia catolica, iar, in prezent, este romano-catolica. Si arhitectura sa a cunoscut, de-a lungul timpului, modificari. De exemplu, turnul de nord-vest a fost construit, initial, in perioada 1511-1543, in 1697, in urma unui incendiu, a fost reconstruit in stil baroc, dar, in 1763, in urma unui cutremur, a fost demolat si reconstruit in stil neogotic, fiind, in prezent, cel mai inalt turn de biserica din Romania.
imagine

imagine

   Datorita dimensiunilor sale impresionante, Biserica Sfantul Mihail din Cluj face parte din elita monumentelor de cult din Romania. Cu o lungime de 70 metri, ocupa locul cinci in tara noastra, iar, cu o inaltime maxima de 80 metri, se afla pe locul doi, dupa Catedrala Ortodoxa din Timisoara.
imagine

   De Biserica Sfantul Mihail din Cluj raman legate si evenimente cu semnificatie istorica: botezul lui Matei Corvin, investirea unor principi ai Transilvanii si predarea de catre regina Izabella a insemnelor regale trimisilor imparatului Ferdinand I.
   Se spune ca biserica are si o istorie misterioasa, ca in subsolurile  sale s-ar putea afla cripte tainice si ca in jurul bisericii ar putea exista morminte mai vechi chiar decat aceasta (biserica fiind construita pe amplasamentul unui fost cimitir).
   Dincolo de istoria scrisa si nescrisa a Bisericii Sfantul Mihail din Cluj, aceata va ramane mereu o superba opera de arhitectura gotica si un reper de valoare intre monumentele din Romania.


Taguri: Biserica Sfantul Mihail Cluj Transilvania


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =