Ayutthaya – vechea capitală a regatului ThaiAutor & foto Florin Chirila la data 9 Ianuarie 2014

  •  
(231 voturi)

"Teritoriul de azi al Thailandei este locuit din cele mai vechi timpuri", ca să parafrazez clişeul cu care se deschide orice compendiu de istorie a României. În ciuda dovezilor străvechi de viaţă biologică, despre poporul thai se ştiu destul de puţine înainte de anii 1200-1300. Tot cam ca la noi, dacă nu punem la socoteală vestitul joc „Dacii şi romanii”. De prin secolul 13 însă apar câteva regate în spaţiul Indochinei locuit de populaţiile thai. Dintre acestea, cel de la Ayutthaya îşi va impune dominaţia politică şi militară vreme de circa 400 de ani peste o bună parte a peninsulei.

imagine

Ayutthaya este un oraş situat la vreo 80 km nord de capitala Thailandei moderne, Bangkok. Analogia de ocazie cu istoria României poate continua gândindu-ne la Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti, situată şi ea cam la 80 km nord(-vest) de Bucureşti.
imagine

Parcul Somdet Phra Sri Nakharin, un fel de parc al Chindiei în variantă locală

Regatul cunoscut îndeobşte cu numele oraşului, Regatul Ayutthaya, va scrie cea mai strălucită pagină a istoriei Thailandei între 1351 şi 1767. În cei 400 şi ceva de ani, micul regat întemeiat pe cursul râului Chao Phraya va ajunge să stăpânească teritorii întinse până în vest, la marea Andaman, pe pământ birman, iar în est să supună regatul vecin khmer, va impune definitiv buddhismul de expresie Theravada ca religie oficială a ţării; curtea de la Ayutthaya va atrage admiraţia vizitatorilor europeni – negustori şi diplomaţi – care o vor compara, nici mai mult nici mai puţin, cu strălucitoarea curte de la Paris a Regelui Soare, Ludovic XIV, cu care dealtfel omologul său siamez (după termenul folosit de europeni), regele Narai, întreţinea raporturi cordiale.
imagine

Templul Wat Phra Si Sanphet, construit după 1448 pe amplasamentul fostei curţi regale

Că veni vorba de râul Chao Phraya, aş aminti în treacăt că, exact ca în cazul Dâmboviţei, e acelaşi râu pe care se află, mai în aval, şi capitala modernă, Bangkok. Doar proporţiile diferă întrucâtva...
imagine

Ştrengari la baie în Dâmboviţa locală

Vizitând ruinele templelor Ayutthayei regale nu se poate să nu remarci stilul caracteristic în care sunt construite. Este stilul specific khmer, un stil definit de cunoscutul manifest arhitectonic care este templul Angkor Wat din Cambodgia.
imagine

Templul Wat Chaiwatthanaram (1630)


De ce totuşi stil khmer în capitala regatului Thai? Poate părea paradoxal, dar regatul Ayutthaya, victorios asupra celui khmer în secolul XV, a găsit de cuviinţă să marcheze izbânda asupra vechiului rival vecin adoptându-i stilul templelor. Dealtfel, vestitul templu de la Angkor a căzut în ruină odată cu cucerirea de către Ayutthaya, iar toate bogăţiile materiale şi spirituale au fost cărate în capitala vecină, precum odată bogăţiile Daciei la Roma (deşi romanii nu au mers până acolo încât să copieze şi stilul bordeielor dacice...)
imagine

Replică la scară mică a templului Angkor Wat, aflată în incinta templului regal Wat Phrakaew din Bangkok

Roata istoriei se învârte însă şi Ayutthaya ajunge în situaţia Angkor-ului, ba mai rău decât atât. „Ce ţie nu-ţi place altuia nu face”, „Cine seamănă vânt culege furtună” – sunt înţelepte vorbe româneşti din bătrâni pe care în mod sigur siamezii nu le-au cunoscut. În 1767 se încheie un război de doi ani pe care Ayutthaya l-a dus cu regatul vecin birmanez. Se încheie cât se poate de prost, birmanezii făcând scrum capitala thailandezilor. Odată cu fastul curţii dispar, la 451 Fahrenheit, toate textele, manuscrisele şi hărţile care ne-ar fi putut spune mai multe despre acest regat fabulos, plus toate cele prăduite de la Angkor.
imagine

O fi cetatea Ayutthayei sau a Târgoviștei?...

Ayutthaya cade, încă fumegând, în uitare, în timp ce regatul thai renaşte încet-încet într-o capitală nouă, zidită practic de la zero pe Chao Phraya în jos, pe un mal frumos, într-un sat de pescari sărmani numit Bangkok.
imagine

Templul Wat Arun din Bangkok, construit şi el după toate regulile stilului khmer

Astăzi, Ayutthaya cunoaşte un oarecare succes turistic, palidă dar decentă consolare a gloriei imperiale de altădată. Turişti cu camere spânzurate de gât vin din toată lumea să vadă ce-a mai rămas din capitala regelui Narai, să cumpere tradiţionale nimicuri din bazarul de lângă Wat Phra Si Sanphet sau să se amuze nătâng de giumbuşlucurile elefanţilor de bâlci din parcul central al oraşului. Viaţa merge înainte, iar scurtul meu expozeu ayutthayan se opreşte aici.
imagine

Această postare apare exclusiv pe amintiridincalatorie.ro
Pe drumetuleclectic.ro puteţi citi şi despre alte atracţii de vacanţă din Thailanda:
Bangkok
Insula Koh Chang
Parcul Naţional Kaeng Krachan
Temple şi palate din Bangkok


Taguri: Ayutthaya Thailanda amintiri


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =