Burns NightScris de: Gusturile lumii la data 15 Aprilie 2013

  •  
(73 voturi)

Daca ti se intampla sa ajungi in Scotia la sfarsitul lui ianuarie si mai précis pe 25 ianuarie, ai sansa sa prinzi sarbatoarea nationala “Burns Night”, ocazie cu care scotienii isi sarbatoresc poetul national Robert Burns printr-un festin savuros.

Am avut norocul sa ma aflu intr-un astfel de context in Grantown on Spey, Scotia, si sa gust din mancarea tradionala scotiana, surprinzator de echilibrata pentru un mediu atat de rece.

Cine a fost Robert Burns?

imagine

Foto via yourlivincity   

Robert Burns a trait intre anii 1759-1796 si a fost un poet reprezentativ pentru romantismul britanic. A scris in limba scotiana dar si in engleza clasica, fiind si un sustinator al ideilor politice. Astazi, el este celebrat atat in Scotia cat si in lumea larga, de catre scotieni.

Ce este Burns Night?

Sarbatoarea Burns Night reprezinta aniversarea lui Robert Burns printr-o petrecere cu masa festiva. Aici se mananca haggis (un fel traditional de mancare scotiana), se bea wisky si se recita din poeziile poetului.

Cum se desfasoara serbarea?

Mai intai, gazda tine un discurs, dupa care toti invitatii se aseaza la masa. Apoi, toata lumea recita Grace sau Selkirk Grace, o rugaciune de multumire pentru mancare, spusa in limba scotiana. (sau in romana, pentru necunoscatori)
Masa se deschide cu o supa lejera, dupa care urmeaza haggis, felul traditional scotian, despre care Burns a scris in opera sa “Address to a Haggis”.

Haggis este o mancare delicioasa pe baza de carne tocata de miel si reprezinta vedeta serii. Acesta se serveste impreuna cu tatties – un fel de cartofi sau piure si neeps – o varza scotiana, tocata. Intre inghitituri se mai ciocneste cate un pahar de whisky si – cine vrea - mai recita cate un vers din Burns.

Masa se incheie voios, cand toata lumea se ridica in picioare si canta in cor Auld Lang Syne.

Cheers!


Taguri: Scotia Burns Night


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =