Amintiri cu narcise din Poiana de la NegrileasaScris de: Tibi Voiculescu la data 13 Martie 2013

  •  
(91 voturi)

imagine

sursa foto: Wikimedia

Imi plac narcisele pentru ca am multe amintiri din copilarie legate de aceste flori, cele mai placute sunt din gradina bunicii. Apoi mai e si legenda narcisei, una din primele pe care am retinut-o cand eram mic. Cred ca si voi va amintiti de mitul lui Narcis, un tanar foarte frumos si iubit, care insa dispretuia dragostea, iar drept pedeapsa o zeita i-a luat mintile si l-a indemnat sa se uite intr-o fantana. Tanarul, care nu s-a recunoscut pe sine in apa, s-a indragostit de acel chip frumos si pentru ca nu putea sa il atinga, s-a stins de dor. In locul in care acesta a murit a rasarit o narcisa. Aceasta legenda m-a facut curios de mic sa aflu mai multe despre acesta floare. De aceea, probabil, am pe lista mea de obiective vizitarea tuturor poienilor de narcise din tara. Sper sa ajung sa le vad si pe cele din Europa. Pana in prezent am vizitat-o doar pe una, pe cea de la Negrileasa. Este un loc minunat care trebuie neaparat vazut. Am ramas surprins de ineditul peisajului: flori cat vezi cu ochii, iar parfumul narciselor este imbatator, nu se compara cu ce se gaseste in florarii. Situata in județul Alba, pe teritoriul comunei Bucium, Poiana cu Narcise de la Negrileasa este declarata rezervatie naturala ce conserva o specie ocrotita de narcisa (Narcissus stellaris), mai numita de localnici lusca sau rusculita. Deci, nu veti putea aduna flori si lua buchete acasa, daca se gandeste cineva la asta!
imagine

Rezervatia se afla in Muntii Metaliferi, pe interfluviul dintre Valea Negrilesii si Valea Grozei, poienile cu narcise ocupand culmea si versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse intre 1150 si 1250m, dupa o mica intrerupere, ele se continua pe versantul nord-estic al muntelui Valcoi. Rezervatia are o suprafata de aproximativ 4,5 ha. Aria Protejata Poiana cu Narcise de la Negrileasa este delimitata in teren cu patrat albastru pe fond alb.
imagine

Cum se ajunge la Poiana Narciselor de la Negrileasa?
- De pe DN 74 Alba Iulia-Abrud se intra pe DJ 107, ce duce spre Bucium; de aici se urmeaza drumul comunal spre satul Valea Negrilesii, din care se desprinde un drum forestier pana la poiana.
- Din DN 74 Alba Iulia-Abrud, din satul Fenes, situat la 7 km de Zlatna, pe Valea Fenesului, trecand dupa 10 km prin Rezervatia "Cheile Fenesului", iar dupa inca 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor”.
- Din centrul orasului Zlatna, pe “Valea Morilor”, trecand prin Valtori - Parau Gruiului - Runc, pe langa Varful Vilcoi (1348 ) se ajunge dupa 21 km la Negrileasa.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Daca ne-am obisnuit ca narcisele infloresc in gradini la inceputul primaverii prin martie, vreau sa va atentionezi ca la Negrileasa acestea dau in floare abia in a doua jumatate a lunii mai, uneori chiar in iunie, fiind situate la o altitudine mai mare. Chiar in aceasta perioada, in cea mai apropiata duminica de 20 mai are loc in fiecare an sarbatoarea narciselor. Cu aceasta ocazie se organizeaza diverse concerte. In opinia mea, aceasta sarbatoare, desi avand intentii bune, are un efect destul de grav asupra rezervatiei. Numarul plantelor distruse creste de la an la an mai mult decat am vrea noi sa credem. Iar ca sa nu termin cu aceasta nota pesimista, vreau sa va povesesc legenda poienii. Se spune ca Pasarea Maiastra a poposit in Poiana Negrilesei pentru a anunta sarbatorile anului. Zarind-o, cativa ciobani au hotarat sa o prinda pentru a-si impodobi palariile lor cu penele colorate ale pasarii, dar cand s-au apropiat ea, acesta le-a vorbit pe graiul oamenilor si i-a rugat sa o crute, promitandu-le ca va umple poienile cu penele ei in fiecare an. Acestia i-au dat drumul si pasarea a zburat, scuturandu-se in zbor de pene, astfel incat de atunci si pana in zilele noastre, poienile sunt pline de incantatoarele narcise.

Va recomand sa vizitati Poiana de Narcise de la Negrileasa!
Amintiri din calatorie placute!


Taguri: Negrileasa Poiana Narciselor Narcissus stellaris Amintiri cu narcise


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =