Pestera Valea CetatiiScris de: c0sb0s la data 29 Decembrie 2012

  •  
(122 voturi)

Pestera Valea Cetatii este situata la 3,5 km distanţa de Rasnov, la numai 1,5 km distanta de Cetatea Rasnov si la o altitudine de 790 m.
Pestera face parte din Rezervatia „Valea Cetatii", intinsa pe 18.000 de hectare.
Se poate ajunge cu mijloace auto, bicicleta sau pe jos.
Accesul cu mijloace auto se face dinspre soseaua DN1E Brasov-Poiana Brasov-Rasnov, urmand Valea Cetatii, pana la confluenta ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 exista o parcare moderna special amenajata pentru deservirea ariei naturale protejate.
Din Rasnov pana la confluenta cu valea Fundata sunt 1.6 km iar din Poiana Brasov pana in acelasi punct sunt 6.4 km.
Accesul cu bicicleta si pe jos se poate face din parcarea amenajata, urmand drumul sau poteca de acces amenajata in lungul vaii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice dinspre Poiana Brasov, Cetatea Rasnov-Valea Cetatii, Bisericuta Paganilor.

imagine

imagine

imagine

imagine

Pana in anul 1949 pestera era inchisa printr-un "dop" de argila, care in timp a fost corodat de apa acumulata care a invadat Valea Cetatii si Rasnovul. Poiana din zona se mai numeste si „Vartejul Dracului". Explozia hidraulica care s-a creat a indepartat "dopul" care o astupa producand o viitura pe vale. Bolovanii antrenati de aceasta putand fi vazuti in lungul vaii.

In 1954, un grup de tineri din Rasnov au reusit sa patrunda in pestera prin aceasta deschidere.

Margareta Dumitrescu si Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Pesterii Valea Cetatii in 1958 si au publicat descrierea si schita pesterii.

In 1981, o echipa a clubului de speologie „Emil Racovita” din Bucuresti topografiaza 857 m dispusi pe 36 m denivelare.

In 1988 si 1989 se mai adauga 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m si o dezvoltare de 958 m. De la aceasta data, pestera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diversilor vizitatori.

Din data de 22.02.2010, aria naturala protejata Pestera Valea Cetatii a fost atribuita in custodia SC EMS Cave SRL de catre Ministerul Mediului si Padurilor.
De la aceasta data, procesul de deteriorare a formatiunilor ramase neatinse a fost stopat, incepandu-se demersurile pentru amenajarea pesterii prin folosirea de tehnologie de ultima generatie, devenind una dintre cele mai moderne din Sud Estul Europei.
Pestera a fost deschisa spre vizitare de catre public in Decembrie 2010 dupa ce a fost amenajata si restaurata.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Munca de a-i reda farmecul de altadata nu a fost deloc usoara. „Stricaciunile au fost reparate prin procese de conservare ample si complexe. Acum, o lasam asa, sa o modeleze apa si sa o refaca asa cum era acum cateva sute de mii de ani", marturiseste Victor Puiu, custodele pesterii.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

De la poteci speciale din fibra de sticla, pana la iluminat pe baza de led, prietenos cu mediul, modernele dotari fac din pestera un obiectiv turistic echipat la standarde occidentale. Potecile sunt realizate din fibra de sticla, un material care s-a folosit in trecut la construirea primelor avioane invizibile. Avantajul este ca acest material nu indeparteaza biodiversitatea. Prin sistemul special de iluminare, cu leduri, lilicecii nu sunt deranjati in pestera, fiind un tip de lumina prietenos mediului. Pentru modernizarea pesterii au lucrat zeci de specialisti si a costat 100.000 de euro.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

In prezent pe langa programul de vizitare, pestera este animata la fiecare sfarsit de saptamana. In fiecare sambata, artistii de la Filarmonica Brasov sustin in pestera cate un concert, in sala „Catedrala", denumita asa pentru acustica sa impresionanta, dar si pentru marimea si boltele impresionante. In principal, concertul este de muzica clasica, insa aceasta este combinata si cu alte genuri, cum ar fi jazzul.
La un astfel de concert pot participa intre 80 si 90 de persoane, pretul unui bilet fiind de 40 de lei, pentru adulti, si 20 de lei, pentru copii. In acesti bani este inclus si un tur al pesterii".
imagine

Concertele incep la ora 17.00, insa cei care vor sa participe trebuie sa ajunga cu cel putin o jumatate de ora mai inainte la intrarea spre obiectivul turistic (in zona parcarii), fiindca de acolo mai au de strabatut 450 de metri pana la pestera propriu-zisa.

Contact:
Tel./fax: +40 (268) 230 109
Mobil: +40 (724) 345 898
Email: contact@pestera-valeacetatii.ro
Tel. custode: +40 (722) 222365
www.pestera-valeacetatii.ro

Info vizitare:
Tarif Adulti: 15 RON/persoana
Tarif Copii: 10 RON/persoana
Tarif Grupuri: 12 RON/persoana (adulti)
Tarif Grupuri: 7 RON/persoana (copii)

Program de vizitare:
Vara (Mai - 22 Oct): 10:00 - 20:00
Iarna (22 Oct - Apr): 10:00 - 18:00

Informatii utile:
Tura ghidata in pestera dureaza aprox. 20 minute
Temperatura in interiorul pesterii este de 9-12 grade Celsius


Taguri: Rasnov Cetatea Rasnov valea Fundata Vartejul Dracului clubul de speologie „Emil Racovita”


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =