Canionul si Cascada 7 Scari – Suflare de gheataCristian-Alexandru Catana la data 21 Martie 2011

  •  
(99 voturi)

O zi de iarna, de ianuarie, cu zapada troienita, cu brazii purtand vesminte de argint, case fumegande prin cosuri, foc in sobe… si dorinta noastra de a simti bujorii nascuti de ger cum ne coloreaza obrajii…

Astazi este timpul pentru Masivul Piatra Mare. Traseul ales este Timisul de Jos – Cabana Dambu Morii – Canionul 7 Scari.

Traseul nostru incepe din halta parasita din Timisul de Jos. Personalul 3001 ne-a lasat aici in jurul orei 10.30. Nici o urma de om… doar noi si un personal care fluierand isi cauta calea spre Brasov, disparand in negurile diminetii.

Pasii nostri pornesc in directia Dambu Morii, pe marginea DN-ului. Avem de mers pe marginea soselei circa 15 – 20 minute pana cand vom ajunge la podul peste raul Timis.

In acest punct lasam in stanga noastra Cabana Dambu Morii si ne orientam, inainte, pe marcajul dunga galbena, spre Canionul 7 Scari. In acest punct intalnim si alte variante de trasee din Muntii Piatra Mare: spre Varful Piatra Mare pe “Drumul Familiar”, spre Pestera de Gheata si Cabana Piatra Mare prin Sirul Stancilor, spre Prapastia Ursilor etc. Noi alegem varianta 7 Scari – Cabana Piatra Mare, unde vom bifa doar prima portiune a traseului – cea pana la Canion. Durata estimativa: aproximativ 1h, in functie de starea stratului de zapada si de portiunile pe care le vom intalni pe drumul troienit.

imagine

Toate detaliile hivernale ne faceau martorii unui peisaj adormit sub pudra alba care s-a asternut peste aceste meleaguri.
imagine

Natura pare coplesita de imensitatea zapezii. Copacii stau aplecati, plini de zapada… asemeni unor oameni carunti, incercati de greutatile anilor.
imagine

Inaintam ascultand cum viforul iernii canta prin vantul care ne inteapa fata cuprinsa de fine cristale de gheata. Sub pasii nostri apasati, zapada scartaie. In jur, trunchii inghetati parca poarta suflete sub coaja, suflete care trosnesc terifiant cand vantul isi poarta trena prin padure.
imagine

Poteca inca se distinge, fapt care ne permite sa inaintam far’ de griji si temeri. Cat timp zapada nu a acoperit marcajul existent pe trunchiuri si pe stancile risipite pe poteca este totul bine. Oricum, in prima portiune a drumului – ( 20-30min de la Dambul Morii) poteca este larga, neexistand riscul ratacirii. Ca reper vom avea raul care ne insoteste pe tot parcursul traseului, fie prin dreapta, fie prin stanga noastra formand cascade, unele dintre ele inghetate, oferindu-ne imagini de vis. Natura, un sculptor in gheata.

Din loc in loc bancutele de lemn si mesele ne imbie la un scurt popas, pret de cateva clipe in care putem savura albul infinit respirand aerul rece de munte. Pe fundal, un susur de rau ne gadila simtirea .

In unele portiuni poteca urca pieptis prin padure, dar efortul in urcare nu va fi mai mult de 10-15 minute. Este normal din cand in cand sa simtim ca nu este vorba doar de o iarna ca-n basme, ci si de un munte de urcat.

Amenajarile turistice au facilitat usurinta trecerii anumitor portuni, unde vom intalni trepte de lemn, sapate in poteca sau poduri de lemn, pentru a trece peste raul involburat.
imagine

Spre finalul urcuslui vom gasi un refugiu de lemn, loc prielnic adapostirii in caz de intemperii severe sau alte probleme pe care le putem avea pe traseu.
imagine

Din acest punct pana la Canionul 7 Scari, mai sunt aproximativ 10 minute, timp in care vom urca niste trepte de lemn. Noi am preferat sa ocolim prin partea stanga, pe dupa o stanca, prin albia raului, aceste trepte, deoarece era foarte ridicat riscul alunecarii pe zapada care deja se transformase-n gheata.
imagine

Depasind acest punct ajungem la o intersectie de drumuri. Inainte – Prin canionul 7 Scari spre Cabana Piatra Mare, si la stanga – spre Prapastia Ursilor. Noi alegem prima varianta si-n scurt timp ajungem la intrarea in Canionul 7 Scari.
imagine

Aici, ochii nostri devin din ce in ce mai mari si emotia ne cuprinde. Totul este asemenea unui palat de piatra decorat cu turturi imensi, parca amenintatori.
imagine

imagine

Un palat de piatra peste care un vrajitor a trimis o suflare de gheata. Pe timpul ierni, accesul in Canionul 7 Scari este deosebit de periculos. Exista riscul alunecarii in momentul urcarii pe scarile metalice inalte de zeci de metri.
imagine

Deasemenea, scarile sunt inghetate, si in paralel cu acestea, cascada ne va stropi in momentul in care inaitam spre limita superioara a canionului.
imagine

La fel, podele suspendate, de lemn sunt acoperite de un strat insemnat de zapada si de gheata.
imagine

Zona de trecere pe stanca, tinandu-ne de barele metalice poate cauza si ea probleme, tot din cauza riscului ridicat de alunecare.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Accesul prin canionul 7 Scari dureaza cca 10-15minute in functie de pregatirea fiecaruia.  
Cine doreste sa ocoloeasca acest punct, o poate face prin partea dreapta, la intrarea in canion, urcand, avand in stanga peretele vertical de piatra.

In momentul in care iesim din canion, peisjaul se deschide oferindu-ne urmatoarele variante de a continua. Spre Varful si Cabana Piatra Mare – 2h, inapoi, ocolind canionul 20 minute, sau spre Timisul de Jos prin Prapastia Ursului 1h 30min.
imagine


Autor: Cristian-Alexandru Catana


Taguri: Masivul Piatra Mare Timisul de Jos Cabana Dambu Morii Canionul 7 Scari Cabana Piatra Mare Cristian-Alexandru Catana


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =