Lansarea volumului “Experimentul Targsor “ de Victor Rosca - un omagiu adus tinerilor ce s-au impotrivit unui regim nedrept - - 20 Iunie 2011

Lansarea volumului “Experimentul Targsor “ de Victor Rosca  - un omagiu adus tinerilor ce s-au impotrivit unui regim nedrept -

Editura Curtea Veche va invita marti, 21 iunie, incepand cu ora 18.00, la evenimentul de lansare a volumului “Experimentul Targsor – inceputul represiunii comuniste” de Victor Rosca. La evenimentul ce va avea loc in Sala de conferinte a Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu – Piata Universitatii) vor participa, alaturi de autor, redactorul cartii - scriitoarea Doina Jela si Octav Bjoza, Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Am scris aceasta carte ca pe un omagiu adus generaţiei de adolescenţi, elevi de liceu, care au avut curajul sa se opuna dictaturii comuniste si sa  refuze colaborarea cu diavolul, atunci cand cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte, cedand in faţa forţei brutale. Am surprins aici aventurile lor carcerale, in  oment de viaţa si de moarte. Unele fragmente sunt amuzante, altele nu sunt in stare sa va faca sa visaţi. Fara sa simţiţi, sunteţi purtat prin multiple hauri ale urii umane, unde riscul de a va cutremura este real. (Victor Rosca)

Victor Rosca este unul dintre oamenii ce au infruntat cu mult curaj nedreptatile comuniste, pedepsite de un regim obtuz cu ani intregi de inchisoare politica. Totul a inceput in anul 1948 cu arestarea sa chiar in timpul examenului de bacalaureat, Victor Rosca fiind liderul unui grup de elevi de la Liceul “Radu Negru” din Fagaras care se manifestase impotriva instalarii regimului comunist. Pedeapsa a fost executata in Penitenciarul Targsor, iar detentia i-a fost prelungita in penitenciarele din Brasov, Jilava, Ploiesti. Nedreptatile au continuat cu un “accident” de camion ca urmare a refuzului de a colabora cu Securitatea, exmatricularea de la facultate, arestarea pentru manifestari legate de Revolutia din Ungaria, munca in lagarele din Balta Brailei si nenumarate sicane din partea autoritatilor. in 1988, a reusit sa plece impreuna cu soţia in vi¬zita la una dintre fete, in Canada, unde s-a decis sa ceara azil politic si unde traieste si astazi. Victor Rosca este intemeietorul si redactorul-sef al revistei literare Candela de Montréal, pe care o editeaza la Montréal, Canada, din anul 1997. A publicat Moara lui Kalusek — inceputul represiunii comuniste, aparuta la editura Curtea Veche in 2007.


Inapoi la stiri


ARHIVA