Lansarea volumelor din colectia “Stiinta, spiritualitate, societate” - 27 Mai 2011

imagine

Cum impaca marii scriitori stiinta cu spiritualitatea
 – lansari de carte la Bookfest  –


Curtea Veche Publishing
va invita duminica, 29.05.2011, incepand cu ora  17.00 la Scena Agora (Pavilion C5, Romexpo), la lansarea celor mai recente aparitii editoriale din colectia “Stiinta, spiritualitate, societate”:  “Eugene Ionesco: mistic sau necredincios?” de Marguerite JEAN-BLAIN, "Ion Barbu si spiritualitatea romaneasca moderna”, “Ermetismul canonic " de Theodor CODREANU, “Vintila Horia: transliteratura si realitate” de Pompiliu CRaCIUNESCU, "Oracolele stiintei: oameni de stiinta celebri despre Dumnezeu si religie" de Karl GIBERSON, Mariano ARTIGAS.
Evenimentul, moderat de Magda Stavinschi si organizat in cadrul Targului de carte Bookfest, ii va avea ca invitati pe Eugen Simion, Theodor Codreanu, Mircea Rusu.
Colectia “Stiinta, spiritualitate, societate” este coordonata de Basarab Nicolescu si Magda Stavinschi si reprezinta o continuare intr-o forma mult mai cuprinzatoare a colectiei „Stiinta si religie”.

Eugène Ionesco: mistic sau necredincios?
Autor: Marguerite Jean-Blain
„Dumnezeu nu-si face aparitia decat atunci cand nu te astepti sau cand nu te mai astepti. Este Neasteptatul, nesperatul, vreau sa spun, El este Cel sau cei in care esti tentat sa nu mai speri, sa nu mai crezi. Crezi in el, de fapt, cand nici nu mai stii ca mai crezi. Poate ca eu insumi sunt un necredincios plin de credinta. Credinta necredintei, speranta disperarii. El este Cel pe care crezi ca l-ai uitat si pe care-l poti intalni la coltul strazii. Momentele de credinta reala pot fi uitate precum se uita, la trezire, visele din timpul noptii.“
(Albul si Negrul, 1981)
imagine

MARGUERITE JEAN-BLAIN este autoarea unei teze dedoctorat in Litere si Arte, sustinuta la Universitateadin Aix-en-Provence in anul 2000 si intitulata: Descenteaux Enfers et psychopompes chez Ionesco. Ea a publicat,la editura Champion, si o editie critica si comentata (2005) a operei Maximilian Kolbe, a compozitoruluiDominique Probst, dupa un libret de Eugène Ionesco.

Ion Barbu si spiritualitatea romaneasca moderna. Ermetismul canonic
Autor: Theodor Codreanu

Marea contributie a lui Ion Barbu, in estetica secolului trecut, este ermetismul canonic, sintagma prin care poetul a tinut sa se delimiteze de ermetismul filologic mallarméan. Metodologia cercetarii noastre tine de noul context al transdisciplinaritatii, iar fundamentul esthetic si ideatic e un pas catre ceea ce am numit, intr-o carte recenta, transmodernism, in raport cu care Ion Barbu este un precursor, alaturi de contemporanul sau Lucian Blaga, ambii intemeietori ai eonului dogmatic. Altminteri, unul dintre capitole, „intocma–dogma“, arata profundele afinitati dintre cei doi. Destinul a facut sa se nasca si sa moara in acelasi an. Ambii, in acelasi timp, sunt ramuri viguroase ale eminescianismului abisal. Poate nu e lipsit de interes sa evoc faptul ca Basarab Nicolescu gasea in ternarul Eminescu – Blaga – Barbu axa fondatoare a spiritualitatii romanesti moderne.
imagine

Vintila Horia: transliteratura si realitate
Autor: Pompiliu Craciunescu

indelunga sedere in Franta a impregnat gandirea lui Pompiliu Craciunescu de spiritul Scolii Franceze, caracterizate prin rigoare, finete si umanism. Rigoarea este cea a limbajului, unde fiecare cuvant are locul si functia sa. Finetea este cea a gandirii: nuanta este privilegiata intr-o gandire care incearca sa-si gaseasca rostul prin cuvinte deseori neputincioase a exprima Realitatea in intregimea sa. in sfarsit, umanismul este de ordin spiritual: totul este centrat pe fiinta umana, dar o transcende. Rigoarea, finetea si umanismul scrisului lui Pompiliu Craciunescu, sprijinite pe o profunda cunoastere a metodologiei transdisciplinare, permit revelarea unui Vintila Horia necunoscut pana acum: apofatismul artei reuneste apofatismul mistic si apofatismul stiintific, intr-un univers constituind o punte intre stiinta si gnoza, gratie ternarului iubire-cunoastere-revelatie. Vintila Horia ne apare astfel ca un mare profet al resurectiei sacrului.
Basarab Nicolescu
imagine

POMPILIU CRaCIUNESCU (n. 1963) este autorul cartilor Eminescu — Paradisul infernal si transcosmologia (2000) si Strategiile fractale (2003); a publicat studii in reviste si volume colective din tara si strainatate. Este membru al CIRET (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires) din Paris, al Uniunii Scriitorilor din Romania si conferentiar la Universitatea de Vest din Timisoara.

Oracolele stiintei. Oameni de stiinta celebri despre Dumnezeu si religie
Autor: Karl Giberson, Mariano Artigas

Sase mari iluministi din domeniul stiintific, numarandu-se printre cei mai distinsi si mai bine cunoscuti oameni de stiinta ai vremurilor noastre, antagonisti ai credintei religioase, sunt supusi unei cercetari atente. Ideile lor sunt prezentate in mod precis si intuitiv, dar si onest. Criticile sunt, in general, moderate, dar bine tintite. Va veti lasa convinsi? Continuati sa cititi. Va veti bucura ca ati citit pana la capat. Veti afla multe lucruri si veti fi pregatiti sa luati propria dumneavoastra decizie.
Francisco J. Ayala, profesor la Universitatea statului California din Irvine
imagine

KARL GIBERSON este profesor de fizica la Eastern Nazarene College din Quincy, Massachusetts. Timp de multi ani a lucrat ca editor-sef la revistele de specialitate Science and Theology News si Science and Spirit. A publicat numeroase lucrari despre stiinta si religie, iar Oracolele stiintei este cea de-a treia carte a sa pe aceasta tema.
MARIANO ARTIGAS este profesor de filosofie la Universitatea din Navarra (Pamplona, Spania). A obtinut doctorate in fizica si filosofie si profeseaza in acelasi timp ca preot romano-catolic. Oracolele stiintei este cea de-a paisprezecea carte a sa despre relatia stiintei cu filosofia si religia.


Inapoi la stiri


ARHIVA