Centenar Celibidache cu o premiera mondiala, la Bucuresti: Haz de necaz - 29 Iunie 2012

Prima editie a Festivalului "Sergiu Celibidache" celebreaza 100 de ani de la nasterea marelui dirijor. Evenimentul se va desfasura din doi in doi ani.
Sergiu Celibidache este unul dintre cei mai mari dirijori si compozitori romani. S-a nascut la 28 iunie 1912, in Roman, judetul Neamt. Sergiu Celibidache ne-a parasit la 14 august 1996, in resedinta sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, in apropiere de Paris.

imagine

Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea maestrului Sergiu Celibidache, UNESCO a declarat anul 2012, Anul Mondial Sergiu Celibidache. Fundatia Celibidache a  considerat ca acesta este momentul perfect pentru un eveniment de exceptie care sa onoreze intreaga creatie a marelui dirijor si compozitor.

Festivalul "Sergiu Celibidache 100" este organizat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, in parteneriat cu Primaria Minicipiului Bucuresti. Co-producatorii festivalului sunt TVR si ARCUB (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti).

Alaturi de Romania se alatura alte inca sapte tari care celebreaza nasterea lui Sergiu Celibidache prin festivaluri. Concertele din cadrul festivalului sunt sustinute de catre fosti elevi ai lui Sergiu Celibidache si orchestre de prima clasa ale Romaniei, la Ateneul Roman.

Joi, 28 iunie, are loc dezvelirea bustului lui Sergiu Celibidache la Roman, in judetul Neamt, localitatea in care marele maestru s-a nascut.

In ultima zi a festivalului, 7 iulie, are loc premiera mondiala a compozitiei "Haz de necaz", semnata de Sergiu Celibidache. Dintre cele sapte tari care celebreaza in acest an, prin festivaluri, cei 100 de ani de la nasterea maestrului, Romania este singura tara care beneficiaza de acest eveniment unic, dezvaluirea laturii de compozitor a lui Sergiu Celibidache. Familia maestrului Sergiu Celibidache a decis ca
premiera mondiala a compozitiei "Haz de necaz" sa aiba loc in Romania, tara natala a compozitorului, desi este o premiera vanata in intreaga lume.

Concertul de inchidere a "Festivalului Sergiu Celibidache 100" va avea loc in Sala Mare a Ateneului Roman, concert in care va fi interpretata, in premiera mondiala, suita romaneasca in 8 parti, "Haz de necaz", compusa de Sergiu Celibidache. in concert vor fi prezentate si compozitiile lui Maurice Ravel - Ma mere l'oye, Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru pian si orchestra nr. 20 in re, KV 466.  

Maestrul Dan Grigore va da viata solourilor de pian. Filarmonica George Enescu va fi condusa de dirijorul german Mark Mast, fost elev al lui Sergiu Celibidache care a petrecut 5 ani, neintrerupt, alaturi de maestrul sau. La acest concert tintuta de gala este obligatorie.

Festivalul "Sergiu Celibidache 100" invita publicul iubitor de muzica clasica la un regal simfonic, timp de 9 zile, incepand cu 29 iunie si pana pe 7 iulie. Programul Festivalului "Sergiu Celibidache 100"


Inapoi la stiri


ARHIVA