Cristian Mihai - Huhurez mic - Tawny Owl - Strix aluco

photo > Huhurez mic - Tawny Owl - Strix aluco
Huhurez mic - Tawny Owl - Strix aluco
23 voturi
 
 • Descriere:

  Huhurezul mic este o pasare rapitoare de noapte de talie medie (anvergura aripilor avand 80-105 cm, femela fiind, de regula, mai mare ca masculul) care este specifica habitatului padurilor de foioase si amestec din Eurasia, dar poate fi gasita si in parcuri, cimitire sau gradini cu copaci batrani.
  Spre deosebire de alte rude ale sale, cum ar fi cucuveaua, care sunt active si la amurg sau dimineata devreme, huhurezul mic este o pasare strict nocturna.
  Pe tot arealul sau, aceasta specie este sedentara si foarte teritoriala. Teritorul este aparat de intrusi pe tot parcursul anului, si, de cele mai multe ori are granite stabile. Perechea se formeaza pe viata. Desi speranta de viata medie este de cam 5 ani, sunt cunoscute exemplare care au trait mult mai mult, depasind chiar 20 de ani.
  Hrana acestei specii este formata predominant din rozatoare de talie mica pe care le localizeaza bazandu-se aproape exclusiv pe auzul foarte fin.
  Desi vederea nocturna a huhurezului mic este mai buna decat cea umana, totusi acest simt nu joaca un rol important in gasirea prazii.
  Cuibul este situat, de regula, intr-o scorbura, dar pot fi utilizate si cuiburi vechi de cotofana sau gauri in cladiri/ruine.
  Huhurezii mici isi apara cu indarjire cuibul si puii, neezitand sa atace animalele sau oamenii care se apropie de acestea.
  Exista doua forme coloristice: cea gri-cafenie si cea maroniu-roscata.
  Exemplarul din imagine, fotografiat intr-un parc din Bucuresti, la data de 9 ianuarie 2013, este un bun exemplu de forma maroniu-rocata.

 • Locatie: Bucuresti
 • Autor: Cristian Mihai
 • Date tehnice:
blog comments powered by Disqus