Cristian Mihai - Sorecar incaltat – Rough-legged Buzzard – Buteo lagopus

photo > Sorecar incaltat – Rough-legged Buzzard – Buteo lagopus
Sorecar incaltat – Rough-legged Buzzard – Buteo lagopus
23 voturi
 
 • Descriere:

  Sorecarul incaltat este o pasare de prada de dimensiuni medii (anvergura aripilor masurand intre 120 si 150 cm) care traieste in zonele polare si subpolare ale Eurasiei si Americii de Nord (teritoriile de cuibarit fiind cuprinse intre 61 si 76 de grade latitudine nordica).
  Ca la multe dintre pasarile de prada, de regula, femelele sunt mai mari decat masculii. Pe timpul sezonului rece, pasarile din aceasta specie coboara spre sud, ajungand astfel si pe teritoriul tarii noastre.
  Numele specie provine de la faptul ca are picioarele acoperite de pene, o adaptare la temperaturile coborate la care isi duce existenta.
  Hrana sorecarului incaltat, ca si a celorlalti reprezentanti ai genului Buteo care pot fi intalniti la noi in tara (respectiv sorecarul comun – Buteo buteo si sorecarul mare – Buteo rufinus), este alcatuita preponderant din rozatoare de talie mica, cum ar fi soarecii de camp.
  Ocazional se hraneste si cu pasari de talie mica.
  Exemplarul din imagine (o femela tanara) a fost fotografiat la data de 3 ianuarie 2013, in preajma localitatii Tunari (IF).

 • Locatie: Tunari (IF)
 • Autor: Cristian Mihai
 • Date tehnice: Prioritate de diafragma, 560 mm echivalent in film de 35 mm, ISO 200, F8, compensarea expunerii +0,7, 1/800 secunde.
blog comments powered by Disqus