Spatarul Nicolae Milescu (1636,Vaslui -1708, Moscova)Articol realizat de amintiridincalatorie.ro la data de 15 Mai 2010

  •  
(79 voturi}
Carturar, diplomat si nu in ultimul rand calator roman, devenit spatar in 1659, s-a implicat intr-un complot esuat impotriva domnitorului Stefanita Lupu, fiind mutilat (crestarea nasului) si trebuind sa plece in exil. Agent diplomatic al domnitoruli Grigore Ghica la Constantinopol pe la 1660, dupa calatorii repetate in Franta, Germania si Suedia, a ajuns in cele din urma la Curtea Imperiala din Rusia , devenind preceptor al viitorului imparat Petru cel Mare si sef al corpului de traducatorial Consiliului diplomatic din Moscova. Din insarcinarea tarului Aleksei  Mihailovici, intre 1675 si 1678, a efectuat o calatorie diplomatica in China spre a culege informatii asupra acestei tari si asupra drumurilor ce duc la ea.
Descrierea calatoriei sale prin Siberia si jurnalul sau de calatorie, precum si scrisorile trimise tarului au o valoare mai mare decat insasi “Descrierea Chinei” care e mai mult o prelucrare a operei iezuitului Martini, la care Spatarul a adaugat capitole noi. Scrierile lui, traduse din ruseste in greceste, treceau drept izvor principal pentru cunoasterea Asiei, iar harta pe care a lucrat-o a fost intrebuintata de geografii ulteriori. Contemporanii, printre care si Leibnitz, il considerau o autoritate in chestiunile referitoare la Extremul Orient. In notele sale nu-si ascunde starea sufleteasca; una dintre cele mai miscatoare se refera la impresia lasata de raul Ienissiei: „e atat de frumos, incat iti vine sa crezi ca esti in Moldova!”.
Iata cateva insemnari pe care Spatarul Nicolae Milescu le-a facut in cartea sa “Jurnal de călătorie în China”:
“Oraşul Beijing are în partea de miazăzi două ziduri de o construcţie puternică şi se povesteşte că pe aceste ziduri pot alerga fără nicio piedică 12 călăreţi, atât sunt de late, căci între ziduri au turnat pământ de l – au bătătorit (...)
Noaptea, în oraşul Beijing veghează străji pe ziduri şi pe uliţe, iar ziua străjuiesc în faţa porţilor eunuci, care adună taxele de la toţi aceia care intră în oraţ, însă de la străni nu iau nimic (...)
În oraşul Beijing puţine sunt uliţele care să nu fi fost aşternute cu piatră, iar pe uliţe se află săpate fântâni şi de amândouă părţile sunt săpate şanţuri mari îndreptate spre râuri şi lacuri. Şi când plouă, prin aceste şanţuri se scurge apa de pe uliţe şi ulicioare, iar din curţi apa de ploaie se scurge în uliţe tot prin nişte tuburi.”
"Opera lui Milescu nu este numai ziarul plin de peripetii al unei ambasade trimise in misiune diplomatica in China, ci este, in acelasi timp, o carte moderna de explorare stiintifica a unor tinuturi pana atunci putin cunoscute europenilor. Calatorind pe drumuri necunoscute, printre popoare si rase diferite, vaslind pe rauri pe care nu mai vaslise nici un european pana la el, curiozitatea vesnic treaza a acestui moldovean din secolul al XVII-lea se opreste asupra configuratiei solului, descrie In amanunt raurile pe care le strabate, noteaza aspectul particular al muntilor, face masuratori topografice. Dar pe Milescu nu-l intereseaza numai aspectul geografic al tinuturilor, ci si cel etnografic. Privirea lui iscoditoare cauta sa prinda si viata specific omeneasca, pe care o traiesc populatiile asa de variate ca Infatisare, pe acele Indepartate meleaguri: ocupatia, armele, manifestarile religioase, superstitiile. Opera aceasta i-a castigat pe drept lui Milescu un renume European.
Astfel cele trei lucrari ale lui Nicolae Milescu Spatarul - printre cele mai Insemnate din Intreaga lui activitate carturareasca - desi nu au fost scrise In romaneste, sunt opera unui Invatat roman care, prin bogatia de informatii inedite asupra Siberiei si Chinei, prin seriozitatea stiintifica si prin frumusetea expunerii, Il asaza printre marile figuri ale culturii universale din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea." - Istoria literaturii romane, vol. II, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1964, p. 469.
Articol realizat de amintiridincalatorie.roTaguri: Moscova


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui calator celebru
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =