Amerigo Vespucci (1454 – 1512)scris de: Mihaela Rogozan la data de 6 Februarie 2013

  •  
(143 voturi}
Explorator si navigator, cu educatie solida, a studiat fizica, geometria si astronomia.
Datorita educatiei si priceperii sale devine managerul familiei Medici, si timp de 16 ani incheie contracte in numele acestora strangand foarte multi bani. Se decide sa parăseasca Italia in favoarea Spaniei care devenise taramul aventurierilor si al oportunistilor.
imagine

In 1493 in Spania ajunge vestea ca Cristofor Columb ajunsese in Indiile de Vest.
Vespucci devine din ce in ce mai interesat de calatoriile lui Columb. După mai multe incercari de a descoperi un pasaj catre Asia, Vespucci isi da seama ca trebuie sa devina si el explorator. In mai 1499, Vespucci pleaca la drum alaturi de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo i s-au dat 2 nave si putea sa faca ce ar fi vrut cu ele atata timp cat avea permisiunea lui Hojeda. Navele au ajuns in Brazilia pe 27 iunie 1499 si au fost primele ambarcatiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul.
Drumul l-a transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri intr-un invatat, ocupandu-se si de cosmografie. Vespucci se gandea ca era foarte aproape de a găsi o nouă ruta spre Asia, totusi in iunie 1500 navele s-au intors in Spania.
Amerigo Vespucci s-a decis sa mai faca o expeditie iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave si provizii dar el a refuzat considerand ca va avea succes numai daca va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii ii ofera si ei 3 nave si control total asupra lor.
Expeditia avea să-l faca pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent. Dupa a doua expeditie Vespucci era sigur ca descoperise un nou continent si astfel vestea a fost repede anuntata. In iunie 1504 Vespucci ajunge la Lisabona si pana la sfarsitul anului se muta la Sevilla unde va rămane pana la sfarsitul vietii sale.
Vespucci a fost primul european ajuns in Brazilia. A fost primul ce a calcat pe coastele Uruguayului si Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe langa acestea a explorat aproximativ 6.000 de mile de coasta, mai mult decat oricine altcineva. A fost primul ce a observat existenta curentului ecuatorial.
In cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi continentul descoperit ii poartă numele, incepând cu anul 1507 cand cartograful german Martin Waldseemuller tipareste prima harta care a folosit numele de "America" pentru Lumea Noua.
scris de: Mihaela RogozanTaguri: Amerigo Vespucci Explorator navigator calator celebru Spania Italia amintiri America Lumea Noua


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui calator celebru
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =