Dunarea la Sfantu GheorgheScris de: mihaela la data 9 Mai 2010

  •  
(38 voturi)

Sa ai o vacanta in Delta Dunarii este un must do pentru orice roman sub 25 de ani. Acolo gasesti acea salbaticie care te face sa ai o abordare mult mai nuantata a ceea ce inseamna confort fara de care nu poti sa traiesti.

imagine

imagine

Si e si pacat sa vezi gradioase spectacole ale naturii in alte tari, cum ar fi Grand Canyon, fara sa fi calcat acolo unde Dunarea se varsa in Marea Neagra. La Sfantu Gheorghe m-am simti mai departe de lume decat mi se parea atunci cand chiar eram la capatul lumii. Pentru o persoana alfabetizata in jungla urbana, sa fii legata de primul mare oras doar de o magistrala de apa si sa nu ai la indemana o masina si o sosea, just in case, imi crea o intensa senzatie de izolare. Sfantu Gheorghe e localitatea in care nu am putut purta sandale cochete cu toc, pentru ca nu exista trotuare. Doar apa, cer si nisip.
imagine

In schimb, in fiecare zi am fost sa imi incarc ochii si sufletul in locul in care Dunarea incepea sa curga invers, ca si cum era o lupta care pe care, iar marea s-ar fi opus sa primeasca in matca ei imensitatea de apa dulce. Pana si aerul parea tulburat si curenti misteriosi preluau lupta gigantilor de lichid. Dupa ce ne-am acomodat cu ospitalitatea atipica a localnicilor, am inchiriat o salupa cu care sa exploram canalele. Ore intregi ne-am plimbat prin nesfarsite culoare de apa, printre stuf, salcii si nuferi.
imagine

imagine

Uneori, opream motorul salupei ca sa putem asculta trilurile pasarilor al caror zbor il urmaream cu mare curiozitate. Nuferii ne ispiteau sa ii culegem cu mana din apa, dar nu am avut inima de a-i rupe de lumea lor. Din cand in cand, ne intalneam cu barci ale localnicilor care pandeau in locuri cu vad de peste. La Sfantu Gheorghe am decoperit o inventivitate culinara debordanta a localnicilor in materie de mancaruri cu peste. De la clasicele saramuri si ciorbe, am ajuns la chiftelute, placintele si misterioase tocanite. Am luat cu mine cateva retete, dar nu le-am gatit niciodata pentru ca pestele care ajunge in Bucuresti este prea industrializat si nu are salbaticia naturala a pestilor localnicilor din Delta. M-as intoarce insa oricand sa mai simt o data cum briza Dunarii care se varsa in mare spala nispul ridicat in aer de agitatia oamenilor, ca sa putem vedea cum arata stelele pe cerul curat.


Taguri: Sfantu Gheorghe Dunarea Marea Neagra


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =