In vizita la palatul BrancoveanuScris de: c0sb0s la data 7 Aprilie 2010

  •  
(48 voturi)

In apropierea Bucurestiului, la numai 14 kilometri departare, in mijlocul unui frumos parc se afla palatul Brancoveanu, ridicat in 1702 din ordinul domnitorului Constantin Brancoveanu.
Vedere frontala.

imagine


Prima atestare a Mogosoaiei dateaza inca din 24 Aprilie 1598. Incepand cu anul 1681, Constantin Brancoveanu cumpara succesiv arii de pamant si locuinte din localitate. In 1702, Constantin Bracoveanu a dispus construirea unei cladiri mari si frumoase avand ca premize fosta locuinta de pe malul lacului. Era destinata fiilui sau Stefan si copia stilul unui alt palat valah construit de el la Potlogi. Palatul Bracoveanu este un monument arhitectonic care combina caracteristicile decorative valahe si bizantine cu trasaturi caracteristice renasterii italiene. Palatul cuprinde o pivnita, cu tavanul format din patru domuri semi-sferice dispuse in jurul unui stalp central, la subsolul cladirii, parterul, unde se gasesc mai multe incaperi, si etajul unde se afla apartamentele princiare si holurile de receptie a oaspetilor de seama. Atat balconul cat si camerele de la primul etaj au fost initial impodobite cu stucatura orientala si picturi murale reprezentand atat membri ai familiei princiare cat si scene istorice. Fatada, influentata de stilul arhitectonic venetian, este dominata de o frumoasa logie, arcadele si coloanele specifice artei Brancovenesti.
Vedere dinspre lac, fatada cu logia.

imagine


Balconul si treptele palatului, vedere laterala.

imagine


Palatul este inconjurat de o curte imensa cu un parc englezesc cu gradini in stil italian, amenajarea sa peisagistica realizandu-se intre anii 1921 - 1922 sub indrumarea Marthei Bibescu.

imagine


imagine


imagine


imagine


imagine


imagine


imagine


Turnul portii (ante 1702) si poarta Targovistei pe care este montata o replica a grupului statuar care o reprezinta pe Zeita Minerva.
Intrarea in palatul Brancovenesc

imagine


Anexe din interiorul curtii

imagine


imagine


imagine


Capela Gh. Bibescu - secolul XIX - o adevarata necropola de familie adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d'Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

imagine


imagine


Cladirea a fost restaurata si consolidata in 1860. Din 1957, palatul a devenit Muzeul Brancovenesc, cu valoroase expozitii de pictura, sculpturi in lemn si piatra, carti rare si manuscrise foarte vechi. In prezent in incinta Curtii Domnesti de la Mogosoaia se mai gasesc Palatul Brancovenesc, Centrul Naţional de Cultură, Biserica Sfântul Nicolae monument istoric, parcul Mogoşoaia, restaurante cu specific tradiţional românesc "La Prepeleac", Restaurantul "La Hanul cu Prepeleac".


Adresa este Şos. Bucureşti - Târgovişte, nr. 138, Mogosoaia, judetul Ilfov


Taguri: Mogosoaia palatul Brancoveanu


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =