Palatul Mogosoaia - parfum de aristocratie romaneascaMihaela Constantinescu la data 21 Martie 2017

  •  
(165 voturi)

Ar fi putut fi unul dintre locurile in care s-ar fi scris marea politca romaneasca, daca ctitorul sau, Constantin Brancoveanu, nu ar fi avut un sfarsit prematur si dramatic.
Ar fi putut ascunde tainele unei uniri a romanilor petrecute mai devreme decat a vrut istoria.
Ar fi putut avea un destin mai romantic sau mai cazon.
Multe ar fi putut fi Palatul Mogosoaia, dar astazi el ramane un simbol al istoriei si arhitecturii romanesti, o marturie a vremurilor tumultoase si fascinante pe care le-a travesat.
imagine
La mai putin de 15 kilometri de centrul Bucurestiului, calatorul descopera un domeniu fermecator, o gazda pentru evenimentele stralucitoare ale momentului si o calauza prin istoria ultimelor trei secole.
imagine
imagine
Construit intre 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stilul arhitectural care ii poarta numele, Palatul Mogosoaia a fost confiscat si jefuit de catre turci dupa nedreapta ucidere a domnitorului roman, iar apoi a fost rascumparat de catre Serban Cantacuzino, ajungand dupa aceea, pentru aproape 120 de ani, inapoi in posesia familiei Brancoveanu. Destinul sinuos al proprietatii asupra palatului a continuat prin cumpararea acestuia de catre familia Bibescu, iar momentul de maxima stralucire l-a cunoscut dupa renovarea acestuia in primele decenii ale secolului XX de catre Martha Bibescu.
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
As alege sa ma intorc in 1927, in momentul in care Martha Bibescu a terminat renovarea palatului. Cu imense eforturi financiare si cu mult rafinament, Marha Bibescu a dat o stralucire remarcabila intregului domeniu. Stilul brancovenesc a fost imbogatit de mari maestrii italieni ai inceputului de secol XX. Simbol al aristocratiei romanesti, Palatul Mogosoaia a fost, in perioada interbelica, loc de intalnire a elitei culturale si politice romanesti. De amenajarile interioare rafinate si exclusiviste, de noul mozaic venetian, s-au bucurat poeti si muzicieni pe care ii cultiva si sprijinea cu generozitate Martha Bibescu, ea insasi o scriitoare remarcabila.
Vremurile nu au fost insa blande cu marile familii ale aristocratiei romanesti, dar Palatul Mogosoaia a ramas o marturie arhitecturala a dragostei lor de tara si o poveste nespusa despre istoria care s-ar fi putut scrie.
In ultimii ani, intreg domeniu a fost integrat vietii culturale si mondene contemporane. Expozitii, concerte si evenimente private s-au bucurat de stralucirea selecta a locului. Salile si curtile palatului au fost inundate de sunetele unor celebre partituri de muzica clasica, jazz sau folk, opere de arta plastica au putut fi admirate de publicul iubitor de arta, iar multi tineri si-au unit destinele in atmosfera elitista a domeniului. Festivaluri de muzica au atras noile generatii, iar cerul palatului a stralucit in jocuri de lumini avangardiste. Fara sa ne propunem, prin "intamplarile" culturale si mondene gazduite azi de domeniul Mogosoia, dam o masura a acestui timp.


Taguri: Mogoșoaia Constantin Brancoveanu Palatul Mogosoaia Martha Bibescu Serban Cantacuzino aristocratie


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =