Cate ceva despre ceaiScris de: Anotimpuri la data 26 Ianuarie 2017

  •  
(161 voturi)

Calea ceaiului poate sa para mult zgomot pentru nimic. O furtuna intr-o ceasca de ceai, cum s-ar spune. Si totusi , cupa bucuriei umane este mica, de ce nu ar incapea si intr-o ceasca de ceai? Pana la urma de ce nu am da culoare si savoare unor clipe alaturi de lichidul armonios ce are o poveste de spus?
imagine
Dar ca sa fie imbietor, cum sa-l preparam? Asa-i ca toate ceaiurile le preparati la fel? Prepararea ceaiului este un exercitiu de simplitate care, ca sa-l parafrazam pe maestrul japonez al ceremoniei ceaiului, Sen no Rikyu, consista doar in fierberea apei, adaugarea frunzelor de ceai si servirea. Ca sa obtii un ceai delicios si, totodata care pastreaza proprietatile plantelor, trebuie sa gasesti un echilibru intre cantitatea de plante si cea de apa, temperatura apei, timpul infuziei si alegerea recipientului potrivit pentru preparare.
imagine
Fara sa fii un initiat in ale ceaiului, sunt cateva detalii ce sunt bine de cunoscut si de aplicat:
1. Ceaiul este cel mai bun atunci cand pui la fiert apa rece, proaspata, ideal de o duritate cat mai scazuta; acestea amplifica aroma ceaiului. Indiferent cat de tare te grabesti, nu folosi apa calda de la robinet; aceasta, prin procesul prin care ajunge la robinetul tau, isi pierde din continutul de oxigen si poate aduna substante nebanuite de pe suprafata interna a tevilor; in consecinta, te poti alege cu o afectiune dupa ce bei un ceai care nici macar nu-si atinge potrentialul gustativ. Prin fiebere, apa se purifica, si poti sa-ti iei la revedere de la bacterii si germeni. Un truc care te va ajuta sa accentuezi aroma ceaiului tine de modul in care fierbi apa. Incalzeste-o la un foc mediu, pana incep sa se ridice gentil la suprafata mici bule de oxigen. Daca o fierbi la foc mare, ceaiul tau va dobandi un gust plat.
2. Temperatura apei este foarte importanta in prepararea ceaiului. Fiecare tip de ceai, de la cel verde la cel negru, isi atinge potentialul daca este preparat la o anumita temperatura. Ceaiul verde , spre exemplu, are nevoie de o temperatura mai scazuta ca sa atinga acele arome subtile. La polul opus, ceaiul negru are nevoie de apa fierbinte pentru a capata dulceata caracteristica. Asadar, atentie la instructiunile de fierbere care se gasesc pe ambalaj.
3. La fel ca in cazul temperaturii apei, fiecare tip de ceai are nevoie sa se infuzeze in intervale specifice. Ceaiul verde, un ceai delicat, trebuie lasat mai putin timp la infuzat, in vreme ce un ceai intens precum cel negru, are nevoie de mai mult ragaz pentru a elibera aromele.

Mai puteti citi:

Anotimpuri
Ceainărie | Cafenea
Strada Plevnei 62, bloc D2, scara C, Brăila


Taguri: ceai Anotimpuri ceai verde ceai negru


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =