La doar 40 km de Constanta, in drumul spre comuna Targsor, am descoperit rezervatia naturala Cheile Dobrogei. Larma litoralului parea lasata cu ani lumina in urma, iar, in locul ei, am descoperit curgerea dulce a culmilor muntilor, peste care lumina inceputului de toamna se asternea ca mierea.
Calatorul poate explora salbaticia naturii cu bucuria unui copil care descopera un muzeu in aer liber. Nu imi venea sa cred, dar ma plimbam pe fundul Marii Thetis si admiram in voie fostele recifuri coraliere. Stancile calcaroase din perioada jurasica pastreaza inca in ele fosile inestimabile. Flora si fauna din rezervatie par a fi ramas dintr-o fisura a timpului. In zona au fost identificate 158 de specii de animale, dintre care 119 specii de pasari, 10 specii de reptile, 6 specii de amfibieni şi 23 de specii de mamifere, multe dintre acestea fiind declarate protejate.
Sopârlă de iarbă / Balkan Wall Lizard (Podarcis tauricus)
Prigorie / European Bee-eater (Merops apiaster)
Pupaza / Common Hoopoe (Upupa epops)
Fascinante mi s-au parut pesterile sapate de timp in stancile calcaroase. Cele mai cunoscute din rezervatie sunt pesterile Gura Dobrogei, La Adam si Liliecilor. Toate par sa dezvaluie drumuri nu doar spre maruntaiele pamantului, ci si spre inceputurile lumii, poate si ale timpului.
Uneori, peisajul are o stranie frumusete selenara, alteori dezvaluie adancile urme sapate de ape si de vanturi. Vegetatia dobrogeana isi arata frumusetea salbatica, undeva intre ape, pamant si cer. Cheile Dobrogei par a fi potrivite pentru a deschide nu doar inima Dobrogei, dar si a calatorului dornic sa exploreze taramuri salbatice, nealterate de ultimele doua milenii de civilizatie.
Taguri: Constanta, Targsor, Cheile Dobrogei
Voteaza acest articol: