5 feluri de a bea cafea pe mapamondScris de: REDACTIE la data 4 Iunie 2013

  •  
(72 voturi)

imagine

Foto credit: Broadstreetng

Italia – Espresso
In 1884, Angelo Moriondo inventa in Italia, prima masina de facut espresso care sa ofere clientilor grabiti ai restaurantelor si hotelurilor o cafea instant gustoasa. Aceasta a fost precursoarea masinii de espresso pe care o stim astazi. 
Datorita modului de preparare, espresso este un tip de bautura foarte concentrata, ea stand la baza altor bauturi, precum: cappucino, macchiato, mocha, sau americano.  Espresso nu este speciala prin cafeaua efectiva folosita, ci prin modul de preparare, prin presarea cafelei, de unde si numele „es+presso”.

Turcia – Cafeaua la ibrik
Cafeaua turceasca se prepara in ibrik, la nisip (pentru cei care au acces la curte) sau mai nou la aragaz. Cert e ca metoda traditionala este de a fierbe cafeaua odata cu zaharul si de a o servi apoi impreuna cu un pahar de apa, pentru a slabi din intensitatea cafelei.
In Imperiul Otoman, cafeaua se bea inca din secolul XVI, iar in secolul XVII este deja atestata prima cafenea, in Istanbul.
Etimologii sustin ca numele cafelei este de origine araba, el fiind adoptat si in Imperiul Otoman, unde a fost popularizata. In Turcia exista chiar un fel de mancare „kehvalti” la micul dejun, care inseamna felul de dinainte de cafea.

Arabia Saudita – Kahwa
Ati sesizat asemanarea, nu? Kahwa – Cafea!  In Arabia saudita Kahwa-ua este preparata asemeni cafelei turcesti, numai ca aici se mai adauga cardamom, sofran sau scortisoara. Cafeaua se serveste impreuna cu fructe uscate.

Franta – Cafeaua cu lapte
In Franta, cafeaua se serveste impreuna cu cateva lingurite de lapte. In plus, alaturi de ceasca de cafea, la orice cafenea frantuzeasca, veti primi si un croissant. Daca sunteti interesati sa aflati metoda originala, mergeti aici.

Grecia – Frappe
Frappe-ul pe care il cunoastem astazi a fost inventat din intamplare, in 1957. Se pare ca un angajat Nestle, Dimitris Vakondios, negasind apa fierbinte pe care sa o amestece cu cafeaua, a adaugat cateva cuburi de gheata si apa rece intr-un shaker, de unde a rezultat Frappe-ul. Apoi, a fost declarata bautura nationala a Greciei, iar astazi este prezenta si savurata in intreaga lume.

 


Taguri: Italia Espresso Turcia Cafeaua la ibrik Arabia Saudita Kahwa Franta Cafeaua cu lapte Grecia Frappe


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =