Branza frantuzeascaScris de: Gusturile lumii la data 27 Mai 2013

  •  
(80 voturi)

imagine

Foto credit: the cheese shop  

Cand spui Franta, primul lucru care iti vine in minte este branza. Branza rotunda, cu gaurele, albastra sau cu mucegai, in cuvinte simple. Insa pentru francezi acest domeniu vast al branzei nu este atat de simplu. Este o traditie pastrata cu sfintenie, o industrie uriasa, o pasiune de a manca si o emblema nationala.

Traditia franceza a branzei

In Franta exista circa 400 de tipuri de branza, cu nume dintre cele mai deosebite, ca sa nu spunem ciudate (probabil ca si gusturile):

Mont D'or
Roquefort
Saint Felicien
Trou du Cru
Beaufort
Abondance
Camembert
Chevrotin

Desigur, cele mai celebre si raspandite in toata lumea sunt: Camembert, Brie si Roquefort.

Cu toate acestea, branza frantuzeasca este impartita in 3 mari categorii:

Branza usoara - Brie, Camembert - cu o crusta galbena si gust usor, rafinat, este cea mai raspandita specie de branza frantuzeasca atat in Franta cat si in lumea intreaga. De fapt, daca te uiti cu atentie in rafturile supermarketurilor de la noi, vei observa ca sunt pline de branza usoara - false, care imita specialitatile Brie sau Camembert.

Branza albastra - cu mucegai, pe care fie o iubesti, fie o urasti. Nu exista cale de mijloc. Si daca ai fost in Franta si ai gustat branza adevarata, stii la ce ma refer. E adevarat, la inceput poate fi un soc. Insa pe masura ce mai iei o bucatica si inca una, iti dai seama ca e o delicatesa rarisima pe care ai vrea sa o ai mereu la indemana.
Cu toate acestea, uneori poate avea un miros atat de puternic incat trebuie sa o tii pe balcon. Cand am cumparat prima data branza cu mucegai, am lasat-o in frigider, iar dimineata cand am deschis usa toata casa a fost invadata de o aroma de putregai.

Branza presata - emmental - care de obicei este o roata uriasa in vitrina alimentarelor, din care vanzatoarea va taia o bucatica mica... si scumpa. Cea mai cunoscuta branza din aceasta familie este Ementalul, adica branza cu gaurele, preferata lui Jery.

Sa aveti pofta buna!


Taguri: Mont D'or Roquefort Saint Felicien Trou du Cru Beaufort Abondance Camembert Chevrotin Branza frantuzeasca


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =