Nascuta in Bihor, beuta in toata tara: Palinca de BihorScris de: Gusturile lumii la data 7 Mai 2013

  •  
(63 voturi)
 Nascuta in Bihor, beuta in toata tara: Palinca de Bihor

Atentie: a se consuma cu moderatie!

Cand e frig te incalzeste, cand e cald te ameteste: e palinca de Bihor, bautura cea mai TARE din parcarea romaneasca.

Daca mergeti in partea aceea a tarii si va asezati la masa, veti fi serviti cu un paharel de palincuta di Bihor si indemnati sa o dati pe gat pentru ca "face pofta de mancare". Ceea ce e adevarat. Numai ca gazdele uita sa-ti spuna, ca daca nu esti obisnuit, s-ar putea sa uiti sa mai mananci :) sau ce voiai sa zici, sau de unde vii.

Realizata din fermentatia fructelor, palinca are reputatia de a fi mai tare (vorbind in grade alcoolice) decat orice alta beutura de pe la noi: vin, tuica sau coniac. Ca sa va dati seama, palincuta are 50-60 de grade alcoolice, in timp ce o bere obisnuita abia atinge 5 grade.

Din ce se face palinca?

Palinca se realizeaza din prune, mere, pere, gutui, piersici fermentate timp de 5-6 luni. Apoi se fierb la cazan si se rasfierb pana ce alcoolul atinge 60 de grade.

Cu ce se serveste?

Se bea pe stomacul gol inainte de sarmale, friptura de porc sau slana afumata.

La sfarsit, va las sa savurati un paharel pe muzica Floricai Duma - Palinca de Bihor


Taguri: Palinca de Bihor


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =