Cafeaua turceasca la nisip Scris de: Gusturile lumii la data 20 Martie 2013

  •  
(80 voturi)

O vizita in Turcia este degeaba daca nu gusti din cafeaua turceasca facuta la nisip.

Ce e atat de special la aceasta cafea?


Cafeaua nu este speciala in sine, de fapt, chiar cred ca e o cafea obisnuita, numai ca modul de preparare este unul traditional turcesc, pastrat de sute de ani, iar pentru noi este inedit, prin faptul ca se face la foc mic, ibrikul (da, cuvantul romanesc ibric se pare ca este imprumutat de la turcescul ibrik!) fiind ingropat in nisip.

Cum se prepara?

Afara, in curte, se organizeaza o groapa in care se pune un arzator pe gaz. Ibrikul se pune pe arzator si se pune nisip peste el, pana la jumatate. Se toarna apa din carafa (da!!!! si cuvantul carafa e tot de la turci), zahar si cateva lungurite de cafea. Se lasa 10-15 minute, apoi se toarna in cescutele minuscule.

Cum se serveste?
Ibrikul turcesc inca pastreaza forma veche, traditionala: este dintr-un metal nevopsit, mic, inalt si ingust. Intr-un astfel de ibric incape cam o cana normala de cafea, pe care un om ar bea-o odata. Numai ca, probabil datorita tehnicii speciale, cafeaua turceasca facuta la ibric este atat de concentrata incat cantitatea dintr-un ibrik turcesc ajunge pentru 3-4 cescute turcesti, mici si inguste si ele.

imagine

Foto via corner of the café

Imi amintesc ca atunci cand am baut prima data - fiindca nu am stiut despre ce e vorba - m-am simtit precum iepurasul din reclama la baterii. A doua zi, am luat numai o gura.
imagine

Ritualul cafelei
Acest obicei este atat de special pentru turci incat se mandresc cu el ca si cum ar fi o emblema nationala. Daca te imprietenesti cu un turc e imposibil sa nu te invite la o cafea. Si asta pentru ca la ei bautul cafelei este un ritual adevarat: prepararea, asezarea cestilor, bautul in sine si conversatiile din jurul cafelei.

Pofta buna!


Taguri: Cafeaua turceasca la nisip


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =