Cimitirul Vesel din Sapanta - vestigiu al culturii si civilizatiei romanestiScris de: Tibi Voiculescu la data 15 Februarie 2013

  •  
(130 voturi)

imagine

Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai inedite locuri prin care mi-a fost dat sa ajung. Poate nu e vesel cum percem noi in mod normal veselia, dar cert ca este altfel, nu e sumbru ca altele pe care le-am mai vizitat. Aflat in localtatea Sapanta din Maramures, acesta a devenit o importanta atractie turistica, aducand faima judetului in toata tara. Recent, publicaţia franceză “L’Express” a clasat Cimitirul Vesel din Sapanta pe primul loc in topul celor mai frumoase cimitire din lume. In acest top se regasesc locuri de odihna celebre precum Cimetière du Père Lachaise din Paris, Franța, La Recoleta din Buenos Aires, Argentina sau Grave-World din New York, SUA unde sunt inmormantate personalitati ca Chopin, Oscar Wilde, Marcel Proust sau Jim Morisson. In compartaie cu acestea, in cimitirul din Sapanta sunt inmormantati oameni simpli, satenii locului, nu celebritati.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Este un cimitir destul de mic, dar foarte colorat. Adevarate opera de arta, crucile sunt cele care fac acest loc atat de original. Fiecare este sculptata, apoi vopsita cu un fundal albastru, denumit si “albastru de Sapanta”. In partea de sus este pictata fie portretul celui decedat, fie o scena din viata acestuia. De exemplu, daca cel inhumat a fost medic veterinar, atunci acesta va aparea purtand halat alb langa un animal etc.
imagine

Pe scurt, uitandu-te la cruci, iti dai seama din prima cu ce s-a ocupat fiecare. Mai jos de imagine e o scurta poezie, scrisa la persoana I, intr-un stil umoristic, dar nu toate intr-o nota pozitiva, cu laude. Unele sunt ironice, iar altele dezvaluie si parti negative ale celui inhumat. Anume aceste epitafuri, au facut cimitirul celebru.

Iata cateva exemple:
Eu aici ma odihnesc
Si Pop Toader ma numesc
Drag mia fost clanitaru
Si ţuica din paharu
Citm trait papamint
Tot la asta mam gindit
Sa am ce bea si a minca
Din clanitar acinta
Dar am avut si nacaz
Ca vaduv am ramas
Si va cint de veselie
Nu va cint asa ca mie.
 ………………………………………

Ma odihnesc pe vecie
Baba lui Mosu Ilie
Pinam trait pe lume
Mult nea placut vacile
Sa le mulga laptele
Siam hrani fetele
Viaţa o lasai
………………………………………

Cit in lume am trait
Tite Grigore mam numit
Sa va spun ce santimplat
Stind in pat mo fulgerat
Mama rau so suparat
Unu fecior o avut
Tinerel so dus in lut
Moarte perioai si tu
Sa nu e alt fecioru
Ramas bun iubita mama
Neom vedea la judecata
Ca viaţa o lasai la 13 ai.

Sursa acestora este acest site unde veti gasi o colectie impresionanta de epitafuri de pe crucile Cimitirului Vesel.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Cu parere de rau, crucile sunt expuse factorilor externi si cele mai vechi sunt deja degradate partial. Tot in Sapanta veti gasi Manastirea Sf. Arhanghel Mihail, care se spune ca are cea mai inalta biserica de lemn din lume care are 78 de metri.

Daca nu ati ajuns inca la Cimitirul Vesel sper ca articolul meu sa va inspire pentru o vacanta in Maramures cu o vizita obligatorie la Cimitirul Vesel din Sapanta.
Ca punct de reper, aceasta este situata pe D.N. 19 la ~18 km distanta de municipiul Sighetul Marmatiei.
Astept si alte impresii!


Taguri: Sapanta Cimitirul Vesel Sighetul Marmatiei amintiri


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =