Vulcanii noroiosi din Buzau Scris de: radoux la data 2 Februarie 2013

  •  
(142 voturi)

imagine

imagine

imagine

Am fost uimit sa constat zilele trecute ca foarte multa lume nu a auzit de Vulcanii Noroiosi din Buzau si vorbesc acum nu de straini, ci chiar de locuitorii judetului care-i gazduieste.
imagine

Mi se pare cam rusinos sa nu ne cunoastem valorile naturale. Cand i-am vizitat prima oara, am mers deoarece m-a intrigat in mod special numele acestora: Vulcanii Noroiosi.
Termenul de "vulcan noroios" specific pentru literatura de specialitate defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi insotita de emanatii de gaze si chiar petrol.
Abia asteptam sa vad lava de noroi, nu ca mi-ar placea murdaria, ci pur si simplu am considerat ca e un fenomen fascinant si se gaseste tocmai la noi, in unul din putinele locuri de pe glob. Acum sa nu va imaginati ca noroiul este improscat ca atunci cand erup vulcanii “clasici”, ca nu i-ar mai vizita nimeni, dar oricum senzatia este unica atunci cand te afli acolo.
imagine

imagine

imagine

Vulcanii noroiosi au fost remarcati pentru prima data la noi in tara la Berca, judetul Buzau, de catre francezul H. Cognand in anul 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Mai tarziu au fost descrisi de Grigore Cobalcescu in 1883, in 1890 de Grigore Stefanescu, iar in 1965 Mircea Peaha intocmeste o lucrare de sinteza.
In zona Berca-Arbanasi se gasesc vulcani noroiosi in 3 locuri:
-Paclele Mari (se afla la o altitudine de 322 m si au o suprafata de 22 ha.)
-Paclele Mici
-Paclele de la Beciu
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Peisajul ciudat pe care l-am intalnit in rezervatie m-a facut sa revin de mai multe ori, fiind o destinatie perfecta pentru o escapada rapida din Bucuresti.
Imi plac imprejurile, te relaxeaza, esti departe de civilizatie, te poti afunda in propriile ganduri. De multe ori m-am intors acolo pentru a le arata prietenilor sositi din strainatate acest loc special si am fost uimit cat de incantati ramaneau. Deja e o traditie: de cate ori gazduiesc pe cineva care n-a mai fost in Romania, ii ofer o mica excursie la Vulcanii Noroiosi si ma uimesc de fiecare data de uimirea lor. Le-a placut tuturor de fiecare data.
Va recomand sa incercati!
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Pentru a gasi mai usor Vulcanii Noroisi folositi aceasta harta.


Taguri: Subcarpatii Buzaului Rezervatia Vulcanii Noroiosi Buzau Paclele Mari Paclele Mici Paclele de la Beciu


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =