Parcul Nicolaie Romanescu - considerat cel mai mare parc natural din estul EuropeiScris de: alina.c la data 4 Decembrie 2012

  •  
(50 voturi)

Este octombrie, ne aflăm la mijlocul toamnei, când culorile pline de viaţă expun răceala rigidă şi căldura într-o îmbrăţişare armonioasă, la fel putem ilustra şi anotimpurile vieţii în călătoria noastră pe acest pământ. Era o dimineata plina cu soare in Craiova. Aerul dimineții intră îmbietor pe fereastra deschisă. Si pentru ca vreau sa fie o zi speciala, de neuitat, reflecand asa ma gandeam asa ce as face intr-o zi atat de frumoasa? si raspunsul a fost: m-as plimba in ,,Parcul N.Roamanescu".

imagine

imagine

În ceea ce înseamnă turismul cultural, Craiova înseamnă foarte multe pentru mine. Un punct turistic din Craiova îl constituie asa cum am mentionat ,,Parcul N. Romanescu", unul dintre cele mai pitoreşti parcuri din ţară şi al treilea ca mărime din Europa. Această operă remarcabilă de arhitectură a fost realizată între anii 1901-1902, din iniţiativa primarului Nicolae Romanescu, după planurile arhitectului francez E. Redont. Proiectul, creatie a arhitectului francez E. Redont, a fost premiat cu Medalia de Aur la Expozitia Internationala de la Paris din 1900. Suprafata totala a parcului cuprinde peste 96 ha de plantatii (arboret, peluze, arbori, arbusti), o intindere de apa de 4 ha, un hipodrom de peste 20 ha, drumuri, alei si poteci pe o intindere de 35 km. Cine ajunge in Craiova si nu viziteaza Parcul „Nicolae Romanescu” – al treilea parc natural ca marime din Europa, inseamna ca a venit degeaba in Cetatea Banilor. In anul 1900, proiectul parcului a lasat Europa cu gura cascata. Initiativa conturarii unui obiectiv care urma sa uimeasca intregul continent a avut-o primarul Craiovei de la acea vreme, Nicolae Romanescu. Acesta a hotarat sa puna la dispozitia unui arhitect priceput 90 de hectare de la marginea orasului de atunci, cumparate de municipalitate de la Printul Gheorghe Bibescu.
imagine

Minunatie a naturii, modelata tangential de om, parcul a fost inaugurat pe 29 septembrie 1903. Intentiile primarului Romanescu de a crea ceva nemaivazut au fost pe deplin indeplinite inca dinaintea inaugurarii. Astfel, in 1900, in cadrul Expozitiei Universale de la Paris, proiectul lui Emile Rendont a obtinut medalia de aur, trecand astfel Craiova pe harta parcurilor celebre ale Europei. Parcul are peste o suta de ani, si din multe puncte de vedere este unic; o multime de copacii, arbori si tufe unele mai comune, altele rare am intalnit la tot pasul. Din pacate copacii inca nu erau bine inverziti, si din acest motiv tot parcul parea imens si ii lipsea podoaba de frunze dar se bucura de covorul de iarba abia incoltita...
imagine

imagine

Desigur nici prin cap nu mi-a trecut sa strabat la pas apropape o suta de ha. de parc. Dar am cautat si am gasit un pod cu lanturi dupa modelul podurile medievale un castel micut, rotonda si un pod care imita un trunchi de copac, dar care este din beton (nu din lemn). Cu siguranta acest loc este apreciat de multa lume; am vazut multi tineri, familii cu copii si batrani; toti se plimbau, vorbeau si se vedea pe fetele lor ca se relaxeaza ca si noi delatfel. Mi-a placut. E o placere sa te plimbi cu barca si sa privesti intreaga creatie minunata. Aleile sunt mari si curate si in timp ce ne plimbam ne intrebam unii pe altii oare ce flori coloreaza parcul si ce combinatii de culori ii incanta pe craioveni vara si toamna? Totul este frumos si mirific... Podul Suspendat - un pod foarte vechi pe care se poate circula, este situat deasupra apei, despărțind două dealuri. Castelul Fermecat - pe unul dintre dealuri, în apropierea podului, se află un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic. Ruinele sale sunt foarte frumoase iar aleile largi, şerpuite printre copaci gigantici, aparţinând sutelor de specii, lacul, nuferii, lebedele, podul impunător, Casa Bibescu, întreaga atmosferă este cu adevărat romantică.
imagine

imagine

imagine

imagine

Intins pe 90 de hectare, dintre care numai o parte sunt vizitate frecvent. Sa nu trec cu vederea ca majoritatea arborilor, care au o vechime de peste 100 de ani, au fost redescoperiţi şi puşi în valoare. Au fost amenajate mai multe terenuri de sport - pentru baschet, fotbal, zone pentru tenis de masă şi şah, un skatepark, o scenă de spectacol, spaţii de joacă pentru copii şi două fântâni arteziene. Parcul este adevărata bijuterie a oraşului. Eu personal as dori sa merg in fiecare zi sa redescoper fiecare particica din acest parc minunat care este un refugiu pentru mine ori de cate ori il vizitez. In concluzie ,,Parcul N. Romanescu'' este o bijuterie a naturii.
Intodeauna am fost pasionata sa calatoresc sa descopar lucruri noi interesante deoarece viata mereu e o calatorie. Doar calatorind, vizitand aşa, am descoperit tot felul de culturi şi de locuri nemaipomenite, care pur şi simplu m-au dezvoltat ca om. Pentru că, aşa cum spune şi vorba celebră „Călătoria este singurul lucru pe care îl cumperi şi care te face mai bogat”.


Taguri: Craiova Romania Parcul Nicolaie Romanescu toamna amintiri placute


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
1 comentarii adauga comentariul tau
geny a scris pe 6 Decembrie 2012, ora 09:35
am auzit multe de acest parc minunat descirs aici ..as vrea si eu sa vizitez si ma fascinat descrierea de aici si de aceea vreau anul acesta sa ajung in Craiova la parcul Nicolaie Marinescu este visul meu ..

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =