Gradina Ioanid (Parcul Ion Voicu)Scris de: Mihaela Rogozan la data 28 Noiembrie 2012

  •  
(94 voturi)

Este siuata in zona centrala a Bucurestiului si este delimitate de str. Polona, Str. Aurel Vlaicu si bulevardul Dacia.

imagine

imagine

In perioada 1830-1860 aceasta zona ce cuprindea parcul era marginea orasului si i se spunea gradina lui Breslea. Zona era cunoscuta pentru bucuresteni ca fiind loc de petrecere pentru clasa de mijloc si este aminita prima data de Nicolae Filimon in “Ciocoii vechi si noi” – 1818. Gradina a fost cumparata de librarul George Ioanid in 1856 care ii schimba denumirea in anul 1875 in Gradina Ioanid. Proprietatea a fost extinsa, intre timp a cumparat alte terenuri invecinate, si era vestita pentru varietatea si calitatea pomilor fructiferi, a legumelor si florilor cu care se aprovizionau bucurestenii din pietele Bucurestiului.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

George Ioanid a devenit intre timp un pasionat al horticulturii si a fost medaliat la expozitii si concursuri nationale, aceasta insa in 1874 dupa ce libraria pe care o detinea din str. Lipscani a dat faliment.
Dupa moartea lui Ioanid, gradina a fost vanduta de catre mostenitori Primariei Capitalei, in 1909 suprafata totala a gradinii fiind de 44368,78 mp. Astfel gradina a fost lotizata si s-a realizat un proiect urbanistic de sistematizare a orasului, prin crearea unui cartier de 25 de vile, dispuse in jurul unei gradini publice. Proprietarii vilelor erau membri ai elitelor bucurestene – doctori, avocati, oameni politici, descendenti ai familiilor boieresti (Adina Costinescu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals, Vintila Bratianu, etc.), iar ideea arhitecturala a proiectului a fost ca locuintele sa fie amenajate si construite dupa noile tendinte de amenajare europene de la acea vreme.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Majoritatea cladirilor sunt in stil ecletic francez, si cateva in stil neoromanesc care sunt printre primele locuinte luxoase si constituie modele pentru creatia arhitecturaladin anii urmatori. Proiectele sunt semnate de arhitecti renumiti: I.D. Berindei, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, Paul Smarandescu, Nicolae Ghika Budesti, etc.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Cu prilejul lotizarii Gradinii Ioanid a fost trasat actualul Bd. Dacia in dreptul parcului. Proiectul gradinii a fost realizat de un arhitect necunoscut si a fost executat in paralel cu ridicarea vilelor, incepand din 1910. Gradina este una realizata in stil romantic, in stilul celor anglo-chineze, desfasurata in jurul unui lac, de dimensiuni reduse, avand in centru un postament de stanci decorative ce constituie fantana arteziana. Pe langa cele trei alei de intrare in parc, exista o alee circulara perimetrala si mai multe alei secundare, care creaza iluzia unui spatiu mai mare si posibilitatea unei plimbari mai lungi.
imagine

imagine

imagine

imagine

Gradina Ioanid astazi este un spatiu urban deschis publicului larg, are o vegetatie variata formata din arbori, tufisuri si gazon.
In prezent se numeste parcul Ion Voicu.


Taguri: Gradina Ioanid bulevardul Dacia amintiri din Bucuresti Parcul Ion Voicu


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =