Pintea Viteazul, haiduculscris de c0sb0s la data 14 August 2012

  •  
(125 voturi)

Presupusul mormant, al lui Pintea Viteazul, se afla pe serpentinele de coborare din pasul Gutin spre Baia Mare, putin mai jos de hanul Pintea Viteazul.  Pe placa de marmura este inscris textul: “Legenda spune ca Pintea Viteazul a carui viata a fost curmata de uneltirile nobililor din Baia Mare la 7 august 1703 a fost inmormantat in acest loc de catre ostenii sai”.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Grigore Pintea, zis Pintea Viteazul a fost un vestit haiduc din Tara Lapusului, Maramures. S-a nascut in 1670 in Magoaja, in fostul comitat al Clujului, fiu de mici nobili locali.
Potrivit documentelor din secolul al XVII-lea, primele aparitii ale lui Pintea sunt semnalate in Baia Sprie in anul 1694.
Istoricii spun ca Pintea a devenit haiduc, dezertând din armata imperială unde figura cu un nume fals, iar din 1694 actiona in zona localitatii Baia Sprie. Avea sub conducere trei cete, din care prima era de 120 de „feciori" inrolati din randul nobililor romani.
In anii urmatori terorizeaza nobilii locali, acestia din urma facand tot posibilul sa-l prinda, dar, potrivit legendelor, reuseste sa scape de fiecare data. Toata actiunea se petrece intr-o perioada in care Maramuresul si Transilvania erau in razboaie cu austriecii si otomanii, motiv pentru care nivelul de trai al populatiei era extrem de scazut.

Una dintre cele mai de seama actiuni ale lui Pintea si ale oamenilor sai este descrisa de judele orasului Baia Sprie la 21 iulie 1698. In descrierea inaintata judelui din Baia Mare, omul afirma ca haiducii lui Pintea au atacat castelul din Rona, din judetul Maramures pentru al jefui. Banii luati de la bogati sunt dati saracilor, motiv pentru care haiducii lui Pintea erau puternic sprijiniti de locuitorii satelor maramuresene, in special de cei din Mara si  Hoteni.

Pintea este prezentat ca fiind un „domn chipes", in floarea varstei si fara barba. Era inarmat si frumos costumat cu un dolman de postav verde, cu pantaloni stramti, cizme cu caramb si pinten, cu o blana de lup cu nasturi din argint aurit si caciula de jder. Avea camasa subtire, brodata, completata de un batic legat la gat. De asemenea, Pintea Viteazul era dotat cu o pusca de tip nou si inzestrat cu un buzdugan aidoma celui pastrat la Chiuzbaia, cu egreta pastrata cu sfintenie de judele Alexa din Lapus.

„De-un viteaz asa falos,
Si la inima milos,
De-un viteaz asa de mare,
La sarmani da ajutoare”

Potrivit unei scrisori-document aflate la Arhivele Nationale ale judetului Maramures, Pintea Haiducul a fost prins si inchis la Satu Mare, la data de 2 ianuarie 1700. In aceeasi scrisoare, capitanul Satmarului ii cere judelui orasului Baia Mare informatii despre activitatile lui Pintea si ale haiducilor sai.
Inchis in beciurile de la Satu Mare, Pintea il obliga pe capitanul Satmarului, baronul Fredericus de Lowenburg, sa accepte o intelegere in patru puncte. Capitanul il gratia pe Pintea, ii promitea anumite sume de bani pentru intretinerea cetelor de haiduci, se interzicea oricui sa le spuna haiducilor talhari. In schimb, Pintea trebuia sa renunte la orice acte ce ar fi putut provoca dezordine.

In anul 1701, Pintea Haiducul se alatura rascoalei conduse de principele ardelean Francisc Raksoczi al II-lea. Motivul haiducului fiind dorinta de a elibera populatia
romana de sub jugul habsburgic.

La 14 august 1703, la asediul orasului Baia Mare, Pintea, a fost ucis. Legenda spune ca ar fi fost tradat de un alt haiduc pentru 500 de taleri, premiu pus pe capul haiducului de imparatul Leopold I al Imperiului Habsburgic. Istoria il indica pe un oarecare Dessi Istvan, ca fiind cel care l-a impuscat mortal pe viteazul haiduc. Mercenarul, platit fiind de nobili, l-a pandit si a tras asupra lui din Bastionul Macelarilor in Baia Mare.  
imagine

Se mai spune despre Pintea Viteazul ca ar fi luptat si impotriva tatarilor, probabil pe cand era in armata, in biserica din Budesti aflandu-se o camasa de zale si un coif pe care le-ar fi purtat Pintea Viteazul sau pe care le-a luat in lupta de la tatari, iar la muzeul din Baia Mare sunt expuse armele si harnasamentul pe care le folosea Pintea.
imagine


Taguri: Pintea Viteazul Maramures mormantul lui Pintea


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =