Manastirea Sfanta Ana - Rohia, din Tara Lapusuluiscris de c0sb0s la data 2 August 2012

  •  
(189 voturi)

Manastirea „Sfanta Ana” - Rohia, din „Tara Lapusului”, judetul Maramures se afla la 50 km de orasul Baia Mare si 43 km de orasul Dej, in hotarul satului Rohia ce apartine orasului Targu Lapus, in mijlocul unui codru de fag si stejar, pe coama unei coline ce poarta numele „Dealul Viei”, la o altitudine de aproximativ 500 m. Manastirea apartine de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului.

imagine

Istoria acestei manastirii este strans legata de persoana preotului ortodox roman Nicolae Gherman (1877-1959), paroh in satul de la poalele Dealului Viei - Rohia, deal pe care se gaseste asezata manastirea.
Preotul ctitor a zidit manastirea in memoria fiicei sale, copila Anuta, pe care a pierdut-o in noiembrie 1922, la varsta de numai 10 ani. Se spune ca aceasta fetita ii aparea in vis tatalui ei, rugandu-l sa construiasca, o casa Maicii Domnului in Dealul Viei din hotarul Rohiei.
La inceput indureratul parinte tainuia in inima sa visele, pana cand, intr-o zi o femeie credinciosa, Floarea lui Ilie, a venit la el si i-a spus: „Parinte de ce nu asculti glasul lui Dumnezeu, care-ti porunceste prin copila Anuta, sa faci casa Maicii Domnului in Dealul Viei?” Nedumerit parintele o intreaba - „ce casa sa fac Maicii Domnului?” la care femeia i-a raspuns - „Manastire sa faci, parinte!” in acel moment parintele Nicolae si-a dat seama ca este vorba de o hotarare divinasi, cuprins de o liniste sufleteasca, s-a hotarat sa construiasca o manastire in amintirea copilei sale si pentru mangaierea credinciosilor din aceste parti.
Sprijinit de consatenii sai, parintele hotaraste ridicarea Sfintei Manastiri intr-o poiana numita „la stejarul lui Pintea” unde, potrivit obiceiului a fost infipta o cruce.
Peste cateva zile, insa, constata uimiti ca nu mai era la locul ei crucea pe care o asezasera in poiana, ci se afla in alta parte, tocmai pe pintenul dealului pe o stanca. Banuind ca cineva rauvoitor a facut aceasta mutare, crucea a fost adusa si asezata la locul ei iar un credincios, pe nume Alexandru Pop, a ramas de paza peste noapte. Seara tarziu cand a inceput sa ninga credinciosul s-a intors acasa.
A doua zi, de dimineata, cand a ajuns acolo, desi nu era nici o urma pe zapada proaspat cazuta, crucea nu era la locul ei ci a fost din nou gasita pe locul unde se afla actuala biserica a manastirii. Cu totii au considerat ca acesta nu poate fi decat un semn revelat prin care s-a aratat locul unde sa fie construita biserica sfintei manastiri.
imagine

Lucrarile pentru ridicarea bisericii au inceput in anul 1923. Dupa multe greutati s-a reusit sa ridice o biserica modesta si o casa monahala pe parcursul a doi ani. Manastirea a fost sfintita abia in 1926, de catre vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul manastirii.
Astfel a luat fiinta „primul asezamant de acest feliu” in Ardealul alipit. Multa vreme, asezamantul a ramas la stadiul de schit, neputandu-se dezvolta din cauza accesului foarte greu. Dupa 1965 si mai ales 1970, cand s-a introdus curentul electric si s-a amenajat drumul de acces, manastirea a reusit sa se dezvolte.
Ravna si daruirea unor stareti cu reala vocatie a imbogatit patrimoniul manastirii Rohia, patrimoniu care astazi se compune din urmatoarele valori: „Casa de Stejar” (1965), „Casa Staretiei” (1969-1972), „Casa cu Paraclis” (1973-1975), „Casa Poetului” (1977-1979), „Altarul de vara” (1980-1983), „Poarta maramuresana” de la intrare in incinta manastirii (1988), „Casa Alba” (1988-1992), „Poarta din sat” (1999 - 2001), „Coltul maramuresan” compus dintr-o casa si o biserica de lemn (2001) s.a. Una din realizarile foarte importante ale acestui asezamant a fost, este si va ramane faptul ca aici, pe parcursul celor peste 70 de ani de existenta, sute de mii de romani si-au gasit materializate nazuintele unitatii de neam si credinta.

Ansamblul manastirii:
-Biserica Noua: Elementele definitorii ale noii constructii sunt preluate de la biserici din toate cele trei provincii romanesti. Biserica este in forma de cruce, cu pridvor brancovenesc in fata, cu un singur turn cupola ce contine elemente moldovenesti si pentru ca spatiu cerea o biserica chivot, inaltata pe verticala, se foloseste o inaltime de biserica maramuresana, (48 m de la baza, ea avand o lungime de 22 m).
imagine

imagine

imagine

imagine

-Biserica Veche: Modesta dar placuta, prima biserica a manastirii a fost ridicata pe pintenul „Dealului Viei”, in mijlocul unei paduri de fag si de stejar. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1923 si au durat pana in anul 1925.
imagine

-Casa Alba: „Casa Alba”, o cladire impunatoare cu mansarda, a fost construita intre anii 1988-1992. Aici se afla chiliile in care locuiesc o mare parte din vietuitorii manastirii, secretariatul si contabilitatea, un apartament episcopal, iar la mansarda se afla un salon oficial pentru primirea oaspetilor.
imagine

imagine

-Casa cu Paraclis: „Casa cu Paraclis” este amplasata pe pintenul abrupt al dealului chiar in fata bisericii. Lucrarile de constructie au durat doi ani 1973-1975. in fata cladirii s-au construit, in 1976, scari in forma semicirculara, adevarate propilee, cu doua terase.
imagine

imagine

imagine

-Poarta: „Poarta” de lemn de la intrarea in incinta manastirii a fost ridicatain anul 1988 si este opera sculptorului maramuresan Toader Barsan.
imagine

-Poarta din sat: Proiectata de arhitectul Dorel Cordos din Sighet si construita intre anii 1999-2001, a fost pictata de pictorul Ioan Botis.
imagine

-Coltul Maramuresean: Alcatuit dintr-o bisericasi casa, ambele din lemn, au fost proiectate de arhitectul Dorel Cordos si construite in anul 2001.
-Centrul Cultural Monahal "N. Steinhardt": in anul 2008, s-au inceput lucrarile de construire a Centrului cultural-monahal „N. Steinhardt”, cladire ce va fi alcatuita din doua corpuri. Un corp este „turnul tezaur” ce va adaposti muzeul manastirii, muzeul N. Steinhardt, biblioteca, arhiva manastirii, iar celalalt corp de cladire va cuprinde: trapeza manastirii si bucataria cu toate dependentele, staretia, sala de conferinte, sala de lectura, editura manastirii etc. Lucrarile la cladire sunt in plina desfasurare.
-casa de Stejar: „Casa de Stejar” , construita in 1965, are forma dreptunghiulara, cu parter si etaj, un balcon cu stalpi sculptati in stil maramuresan ca si micul portal de la intrare. La etaj este resedinta P.S. Justinian Episcopul Maramuresului si Satmarului.
-casa Poetului: „Casa Poetului” a fost ridicata intre 1977 - 1979, are un parter si doua nivele cu superbe verande. Aici se afla Chilia parintelui Nicolae Steinhardt. in aceasta casa a locuit temporar si poetul Ioan Alexandru.

Obiectivele religioase si culturale ale manastirii:
-BISERICA mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”;
-BISERICA –CATACOMBA, cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”, care se afla la demisolul noii bisericii si adaposteste Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni;
-PARACLISUL, cu hramul „Izvorul Tamaduirii”, unde se gaseste un iconostas unic la noi in tara;
-BIBLIOTECA, care numara aproximativ 40.000 volume de carti;
-CHILIA N. STEINHARDT (MONAHUL NICOLAE DELAROHIA), care se gaseste la parterul Casei Poetului;
-MUZEUL manastirii care se gaseste in biserica de lemn cu hramul „Sfanta Ana”, biserica ce face parte din Coltul maramuresan.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Programul de vizitare:
-Biserica manastirii este deschisa zilnic de la ora 6,00 la orele 23,00, unde poate intra orice credincios pentru rugaciune.
Pentru vizitarea celorlalte obiective religioase si culturale programul este:
-in zilele lucratoare se poate vizita intre orele 9,00 si 16,30
-in zile de sarbatoare se poate vizita intre orele 12,30 si 15,30
-nu se viziteaza niciodata in timpul slujbelor religioase

In spiritul traditiei de ospitalitate al asezamintelor monahale ortodoxe, manastirea „Sfanta Ana” – Rohia, ofera, pentru cateva zile, gazduire pelerinilor care o cerceteaza.

Adresa:
Manastirea "Sfanta Ana"- Rohia
435612 - Rohia nr. 18
Maramures, Romania
E-mail: manastirearohia@yahoo.com
Telefon: 0262 387 605


Taguri: Manastirea Sfanta Ana - Rohia Tara Lapusului


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =