Cabana lui Noica, de la Paltinis la data 5 Iulie 2012

  •  
(164 voturi)

"Oricine nu sta in Paltinis trebuie sa se simta in exil" Constantin Noica

Constantin Noica s-a asezat in Paltinis in 1977, intr-o camaruta de 8 mp (camera 13 de la vila 23) din cabana demolata in 1990, aflata 50 de metri mai sus, pe locul actualei vile a Bancii Nationale.

imagine

imagine

imagine

In 1984, Noica s-a mutat in camera de sus, cu balcon, a acestei cabane ("vila 12" cum era numita pe atunci), in care a trait in ultimii patru ani ai vietii sale.

A murit in 4 decembrie 1987 si a fost inmormantat pe 6 decembrie 1987, la 3 km de cabana, langa biserica Schitului din Paltinis, dupa dorinta sa, slujba fiind oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Mitropolit Antonie al Ardealului.
Dupa 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrala a cartilor lui Noica
In Jurnalul de Idei, Noica scrie: "In ultima instanta asta inseamna cultura: iti chemi prietenii, vazuti sau nevazuti, si faci cu ei castele". Aici la Paltinis, "la 4.000 de picioare deasupra umanitatii", Noica si-a inventat castelul sau.
In aceasta cabana au locuit tineri doctoranzi in filozofie care, pe urmele lui Noica, erau dispusi sa faca o sarbatoare din fiecare zi a vietii lor.

"Cabana lui Noica" a fost refacuta in anul 2004 de catre Fundatia Humanitas Aqua Forte cu sprijinul generos acordat de Raiffeisen BANK.
imagine

imagine

imagine

imagine


Constantin Noica
s-a nascut pe 12 iulie 1909, in comuna Vitanesti, judetul Teleorman. A urmat gimnaziul la Bucuresti, apoi, in perioada 1924-1928, Liceul "Spiru Haret". A absolvit Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, in 1931. In 1933, timp de un an de zile, urmeaza cursurile Facultatii de Matematica iar in primavara anului 1938 pleaca la Paris, cu o bursa a statului francez, pana in primavara anului 1939. In 1940 si-a obtinut titlul de doctor in filosofie cu lucrarea "Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou".
In perioada 1940-1944, a fost referent de filosofie la Institutul Româno-German din Berlin, unde a participat de mai multe ori la seminariile de filosofie ale lui Martin Heidegger.
In perioada 1949-1958 a avut domiciliul obligatoriu la Câmpulung-Muscel, unde si-a format principalele idei filosofice. In 1958 a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica, iar in 1964 a fost eliberat.
Din anul 1965 s-a stabilit la Bucuresti, ca cercetator la Centrul de Logica. Din 1975, filosoful s-a stabilit la Paltinis.
Dintre operele publicate in timpul vietii amintim:
"Douazeci si sapte de trepte ale realului", "Rostirea filozofica româneasca", "Creatie si frumos in rostirea româneasca", "Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românesti", "Despartirea de Goethe", "Sentimentul românesc al fiintei", "Spiritul românesc la cumpatul vremii. sase maladii ale spiritului contemporan", "Povestiri despre om, dupa o carte a lui Hegel: Fenomenologia spiritului", "Trei introduceri la devenirea intru fiinta" sau "Scrisori despre logica lui Hermes".


Taguri: Constantin Noica Paltinis Sibiu Cabana lui Noica Cabana Paltinis amintiri


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =