CampinaScris de: RobertCodescu la data 27 Martie 2012

  •  
(166 voturi)

„De ce sa mergem la Campina, ce sa vizitam si ce sa facem acolo o zi intreaga?” ma intrebau toti prietenii mei cand le-am propus o excursie aici. Si fiindca excursia a iesit FOARTE bine, iar pe langa lucrurile pe care deja le stiam, m-am mai documentat online, mi-am zis ca nu ar face rau nimanui sa vin sa va povestesc si dumneavoastra cate ceva despre acest inedit oras din capatul de sud al Vaii Prahovei.
Campina este situata la 31 Km. de Ploiesti, 61 Km. de Bucuresti, 81 Km. de Brasov, 52 de Km. de Targoviste si cam acestea ar fi principalele puncte de reper pentru a calcula distanta de la dumneavoastra de acasa.

imagine

8 ianuarie 1503, este data cand Campina este atestata pentru prima oara documentar, atunci cand mosneanul Mansul, cel care ducea 425 de livre de ceara, spre vanzare la Brasov este consemnat in registrul vigesimal (de taxa vamala) chiar aici la poarta cetatii. Dupa schimbarea vamii la Breaza, apoi la Predeal, Campina cunoaste o stagnare in dezvoltarea sa, asta pana in anul 1864, atunci cand printr-un decret domnesc semnat de Cuza Voda, Campina este ridicata la rang de oras. In acelasi an (1864) atrasi de petrolul descoperit aici, primii cetateni straini se stabilesc in Campina. 15 ani mai tarziu, in anul 1879, intra in serviciu calea ferata Ploiesti-Predeal cu gara la Campina, ceea ce va conferi localitatii un alt impuls in dezvoltare. In anul 1994 Campina primeste, prin decret guvernamental titlul de municipiu.
Fiindca am vorbit destul despre trecut, propun sa revenim la prezent: Ce se poate face in ziua de azi aici in Campina si de ce ne-a placut noua excursia facuta acolo!? In primul rand, datorita pozitionarii sale la capatul sudic al Vaii Prahovei, Campina a devenit ea insasi o atractie turistica, FOARTE multe hoteluri, pensiuni, vile si restaurante asigurand si satisfacand confortul celor mai pretentiosi turisti. De asemenea o sa-mi permit o scurta lista a ceea ce se poate vizita aici in Campina:
imagine

•Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu; gazduit chiar de casa in care a trait si creat (intre 1904 – 1907) marele pictor roman, unde veti gasi o mare parte din creatiile maestrului si cateva din obiectele care au apartinut marelui pictor roman;
imagine

•Castelul Julia Hasdeu, o impresionanta constructie datata 1894- 1896, pe care B.P. Hasdeu a ridicat-o considerandu-se inspirat de sufletul fiicei sale defuncte. Si unde marele savant intra (prin spiritism) in contact cu spiritual fiicei sale si credeti-ma castelul va va crea o senzatie de prezenta permanenta a cuiva!!!
•Casa de Cultura Geo Bogza cea care a fost infiintata de Sfatul popular al orasului Campina in anul 1964 si care detine cea mai mare sala de spectacole din judetul Prahova (770 de locuri).
•Capela "Hernea", construita in stil baroc in memoria celui ce a fost pionierului petrolului campinean, Dumitru Hernea.
•Fantana cu ciresi, o superba zona de agrement aflata pe Dealul Muscel de unde puteti avea o panorama asupra Campinii si a Vaii Prahovei, cu o priveliste ce va va face sa vreti sa reveniti aici.
imagine

•Monumentul lui Aurel Vlaicu, ridicat chiar pe locul unde la 13 septembrie 1913, s-a prabusit cu avionul de constructie proprie, marele aviator roman Aurel Vlaicu. •Biserica romano-catolica Sfantul Anton de Padova cu o vechime de 102 ani (constructia s-a terminat in anul 1906, proiectul a fost sustinut de inginerul Anton Raky) construita in stil baroc.
•Casa cu grifoni, cladire inaugurata in anul 1902, situata pe bulevard, proprietatea petrolistului Gh. Stefanescu, fiind si prima casa iluminata electric din oras, avand o instalatie proprie. Actualmente fiind aici sediul Primariei Campina.
imagine

•Biserica "de la Han", numita si "Biserica de la Brazi", construita in anul 1833 de Sfantul Calinic de la Cernica, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
imagine

Mai vreau sa va mentionez ca daca doriti sa ajungeti in Campina pe varianta feroviara, gara municipiului se afla situata in localitatea Poiana Campina o suburbie a Campinei. De aici aveti varianta microbuzelor sau autobuzelor pentru a ajunge in oras, insa puteti ajunge foarte usor si pe jos traversand raul Prahova.
imagine

Daca am vorbit de trecut si prezent in Campina as dori sa inchei acest articol cu viitorul orasului Campina, sau mai bine zis cum vad eu viitorul!!! Chiar daca progresul orasului a fost inregistrat pe baza resurselor petroliere, aflate in continua scadere, sunt o multime de alti noi factori care ne fac sa ne gandim la un viitor luminos al Campinei. Ca peste tot, pe unde este tranzitie, criza si alte greutati economice si-n Campina lucrurile se misca mai greoi, insa dezvoltarea turistica, intensa, a Vaii Prahovei nu poate fi decat benefica unui oras aflat chiar la inceputul turistic al acestei zone. Nici constructia viitoarei autostrazi A3 care va trece (se pare) pe la Campina nu este un element de neglijat in viitorul progresist al Campinei, iar cele peste 10 (momentan) sucursale bancare aflate aici in municipiu nu pot decat sa ne asigure de un viitor ascendent al municipiului Campina!
imagine

Si fiindca este posibil ca mie sa-mi fi scapat ceva ce v-ar fi interesat despre Campina imi permit sa va ofer si dumneavoastra varianta www.primariacampina.ro adica site-ul official al Primariei Campina. Asa ca nu ne ramane decat sa ne vedem in… Campina!!!
imagine


Taguri: Campina amintiri din Campina


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
1 comentarii adauga comentariul tau
ynu a scris pe 29 Mai 2012, ora 12:05
bv foarte bun articolul

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =