Sarmizegetusa Regia – un loc de vizitatScris de: radoux la data 21 Martie 2012

  •  
(184 voturi)

In cautarea unui fotograf de nunta am rascolit tot internetul pentru cele mai bune oferte si cele mai frumoase portofolii. Am ajuns pe un blog interesant, descoperind o sursa valoroasa de inspiratie cu recomandari realiste si pertinente pentru viitorii miri. Rasfoindu-l, mi-au atras atentia aceste fotografii superbe.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine


Locatia mi s-a parut deosebita, iar pozele mi-au placut atat de mult incat mi-am dorit sa vad cine le-a facut. Il cheama Eugen Calota, este fotograf profesionist si are pe blog multe cupluri fericite. Dar sa revin la sedinta foto care m-a fascinat. A fost facuta intr-un loc plin de istorie, mai exact in capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia. Iata, asadar, mi s-a intamplat sa impusc doi iepuri deodata: (probabil) ca mi-am gasit fotograful de nunta si mi-am trecut in agenda un nou loc de vizitat, planificandu-mi o mica excursie in zona. Locul nu l-am vazut deocamdata, dar cred ca o sa-mi placa. Cateva informatii dintr-o cautare rapida pe Google:

“Sarmisegetuza Regia este numele capitalei Daciei preromane, un complex de sanctuare, situat in Muntii Orastiei, la altitudinea de 1200 m, pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si marilor cicluri cosmice… Doua dintre ele, se remarca, si anume: Sanctuarul Mare Rotund si „Soarele de andezit”. Poate ca unul dintre motive este asemanarea de neinchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund si a celui de la Stonehenge, parand facute de mana aceluiasi arhitect. De asemenea, „Soarele de andezit” poate fi usor asemanat cu celebrul calendar Maya.” (sursa: 2rism.ro)

“Odata ajuns la Sarmizegetusa, aspectul acesteia era de-a dreptul grandios: pe aproape 6 km lungime versantul de sud al muntelui era taiat în terase etajate pe care se ridicau casele, peste care tronau zidurile cetatii ce se ridicau pe varful masivului, sanctuare de mari dimensiuni, toate unite de o retea bine dezvoltata de drumuri şi instalatii de apa.”
(sursa: Enciclopedia Romaniei)

imagine


Dar se pare ca locul e celebru si datorita cautatorilor de comori. Credeam ca asta se intampla doar in filme.

“Sarmizegetusa Regia a devenit cunoscuta in ultimele doua decenii nu datorita vreunei descoperiri remarcabile a arheologilor, nu datorita publicarii vreunei monografii istorice sau arheologice despre capitala Daciei, ci din pricina cautatorilor de comori. Dintr-o Sarmizegetusa a uitarii si a nepasarii, brusc, fosta capitala a dacilor a capatat contururi aurifere datorita importantelor tezaure gasite de cautatorii de comori inzestrati cu detectoare de metale. Ei au descoperit o cantitate impresionanta de monede din aur si argint precum si piese de o valoare inestimabila din punct de vedere artistic si istoric, cum sunt acele bratari spiralice din aur.”
(sursa: dacii.ro)

Informatii despre cum se ajunge la Sarmizegetusa Regia gasiti aici.

Sursa foto: Eugen Calota Photography


Taguri: Sarmizegetusa Gradistea Muncelului judetul Hunedoara


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =