Manastirea TechirghiolScris de: RobertCodescu la data 20 Februarie 2012

  •  
(149 voturi)

In august 2011 am vizitat Manastirea Sf. Maria din Techirghiol si diin acest motiv, am sa încerc si eu sa relatez cele descoperite de mine, iar daca tot NU veti fi multumiti de ceea ce aflati mai ramane sa dati: un click acilea www.sfanta-maria.ro unde se afla siteul oficial al manastirii, sau pe renumita Wikipedia (sursa de inspiratie a multora dintre noi). Manastirea Sfanta Maria se afla în… orasul Techirghiol (recunosc ca am fost FOARTE surprins de noua „clasificare” a localitatii) o localitate aflata într-o dezvoltare continua. Este o manastire de maici ce are hramul „Adormirea Maicii Domnului” ce se sarbatoreste la data de 15 august.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Distanta din Eforie Nord pana la manastire este o poveste eterna, în functie de locul în care sunteti cazati poate varia între 2,5 si 4 Km. De la gara din Eforie Nord exista curse regulate (2 lei/calatoria) care duc pana aici la manastire. Eu însa mi-am pastrat privilegiul de a face acest drum (dus-întors) pe jos pentru a simti Dobrogea sub picioarele mele. Drumul este proaspat asfaltat si e aproape gata; zic „aproape” deoarece trotuarele pe o parte si pe alta trebuie asfaltate iar în Techirghiol mai exista o portiune de aproximativ o jumatate de kilometru (am zis eu) de asfaltat. Asa ca daca va ganditi sa faceti drumul pe jos cu vreun carucior, mai bine lipsa, admirati pozele mele!
Ca si istoric voi încerca sa fac un rezumat, nu întreaga poveste pe care una dintre maicute o depana unui grup de pelerini. Manastirea îsi are începuturile undeva în anul 1928, atunci cand patriarhul Miron Cristea îsi cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul înfiinteaza un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din întreaga tara. 13 ani mai tarziu, în anul 1951, PreaFericitul Justinian va aduce în noul asezamant o biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (din comuna Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care o resfinteste pe data 15 august 1951.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

In anul 1995 schitul este ridicat la rang de manastire. In luna octombrie a anului 2000 PreaFericitul Patriarh Teoctist pune piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici de zid, care se afla in constructie si-n august 2011 cand am vizitat-o.
imagine

Pentru cei “betegiti” dintre noi, mai tin sa mentionez ca aici la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol exista si o baza de tratament (Baza de tratament "Sf. Pantelimon" din cadrul Centrului Social-Pastoral "Sf. Maria") ce a fost deschisa in anul 2000, fiind dotata si modernizata intre anii 2007 - 2009 cu aparatura si tehnica medicala de ultima generatie si deservita de personal medical specializat si calificat. Principalele elemente care sunt folosite in tratarea pacientilor sositi aici sunt apa sarata si namolul terapeutic extrase din lacul Techirghiol.
imagine

imagine

Ooooops!!! Era sa uit sa va zic si de muzeul aflat aici in incinta manastirii, muzeu ce a luat fiinta in anul 1990 la initiativa maicii starete Semfora Gafton, care in colaborare cu istoricul Adrian Radulescu au pus bazele acestui muzeu, care adaposteste o inedita si interesanta colectie crestina & istorica. Astfel in cadrul muzeului gasim: obiecte de cult si icoane din lemn si lemn ferecat in alama din secolul al XVIII-lea, un capitel romano-bizantin descoperit la Constanta datand din sec. V-VI, “Sfintii Gheorghe si Dimitrie”, o sculptura in lemn de maslin, ce dateaza din secolul al XIX-lea, vesminte preotesti din secolul al XVIII-lea si multe alte lucruri pe care-mi voi permite sa va las pe dumneavoastra sa le descoperiti.
O sa-mi permit in incheiere sa mai adaug cateva lucruri despre... orasul Techirghiol (!) care are o populatie de numai 7.109 locuitori conform datelor (I. N. S.) si o suprafata de 46,07 km² de unde rezulta o densitate a populatiei de 160 locuitori/ km². Numele turcesc al orasului Tekirgöl inseamna "lacul barbunului".
imagine

NU ratati si dumneavoastra o vizita aici la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol eu va asigur ca veti fi fascinati si de oras si de manastire!!!

Autor & foto: Robert Codescu


Taguri: Techirghiol Constanta amintiri din Constanta


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =