Castrul Roman ArutelaScris de: RobertCodescu la data 9 Ianuarie 2012

  •  
(151 voturi)

Anul acesta (septembrie-octombrie) mi-am efectuat tratamentul balnear in statiunea valceana Climanesti-Caciulata si printre multele mele vizite facute aici am vizitat si Castrul Roman Arutela aflat la aproximativ 1,5 Km. distanta de Manastirea Cozia si la 1 Km. distanta de Manastirea Turnu.

imagine

imagine

In continuare voi incerca sa va povestesc si dumneavoastra cate ceva din ceea ce stiam si-am mai aflat intre timp despre aceasta destinatie turistica. Situat pe raza localitatii Caciulata, chiar la baza barajului de aici Castrul Roman Arutela este una din marturiile existentei neamului si poporului roman aici de milenii. Castrul a fost construit undeva intre anii 137-138. Datarea s-a facut pe baza unei inscriptii, descoperita in dublu exemplar in fata a doua din portile castrului, din care rezulta ca acesta a fost construit in vremea imparatului Hadrian, de un detasament de arcasi sirieni (Suri Sagittari), in anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator si guvernator militar al Daciei Inferior.
imagine

imagine

imagine

La 20 de metri spre rasarit de poarta pretoriana a fost descoperit drumul strategic roman din valea Oltului, lat de sase metri si pavat cu blocuri mari de piatra. Legionarii din castrul Arutela aveau misiunea de a supraveghea, intretine si asigura circulatia pe acest drum spre Transilvania. Arutela facea parte, alaturi de celelalte castre din jurul Masivului Cozia, dintr-o linie de aparare pentru oprirea atacurilor dinspre zona deluroasa de la rasarit. La nord de castru se afla „piscul lui Teofil”, pe platoul caruia s-a zidit un turn semicircular, cu latura dreapta spre est, la 300 de metri inaltime fata de punctul „Poiana Bivolari”. Acest turn, orientat spre Olt, avea rolul de a supraveghea intrarea in defileu, catre Dacia Superior, asigurand totodata si urmarirea traficului spre Castra Traiana. La partea interioara a zidului de aparare sunt construiti o serie de pinteni din piatra, care alcatuiau compartimente menite sa adaposteasca baraci pentru depozite de materiale si grajduri pentru caii trupei, iar deasupra lor se asezau barne de lemn care formau puntea continua pentru drumul de rond al santinelelor. In interiorul castrului din dreptul portii pretoriene porneste o alee, via praetoria, alcatuita din pavaj de pietre de rau, care se intretaie cu via principalis, in fata cladirii comandantului (praetorium). In spatiile rezultate din aceasta intersectie se distinge o sala de adunare a soldatilor (collegium militare) cu opt baze rectangulare pe mijloc pentru sustinerea acoperisului. In restul spatiului liber erau pavilioanele soldatilor si un atelier de fierarie pentru nevoile garnizoanei.
imagine

Tot aici, in jurul Castrului Roman Arutela, cercetatorii au mai descoperit si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane si anume: Via Carolina. Ultima moneda, ca datare, descoperita la Arutela, a fost emisa intre anii 220–223 d.C. La Arutela a existat si o asezare dacica, care si-a prelungit existenta sub stapanirea romana.
imagine

Castrul Roman Arutela a fost declarat de abia in anul 1955 monument istoric.
Dupa anul 1980, o parte din fostul obiectiv de aparare a fost stramutata, pentru ca in zona respectiva sa fie ridicat barajul de pe raul Olt, iar o parte din ruinele sitului se afla si in prezent sub apele acestui rau. Tot aici in jurul Castrului Roman Arutela, cercetatorii au mai descoperit si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane.
Lucrarile mecanice si culturile agricole au condus insa la distrugerea acestuia. Specialistii spun ca romanii au venit in aceasta zona, deoarece aveau nevoie de informatti privind cale de comunicati de pe teritoriul Daciei.
De altfel pe teritoriul judetului Valcea exista nu mai putin de sapte castre romane protejate prin lege.

CONCLUZIA mea (neavizata): Castrul Roman Autela este locul unde vacile pasc in voie si care, printr-o investitie minima, ar putea deveni unul din punctele forte ale statiunii Calimanesti-Caciulata, dar fiindca NU sunt factor de decizie in zona nu stiu daca cineva isi va da seama de potentialul acestui loc!!!


Taguri: Castrul Roman Arutela Climanesti-Caciulata RobertCodescu


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =