Castelul din BalcicScris de: RobertCodescu la data 3 Decembrie 2011

  •  
(143 voturi)

Balcic din nou !!! Anul acesta am absolvit o şcoală postliceală de servicii de turism, iar banchetul de absolvire l-am făcut în Bulgaria la Nisipurile de Aur.
Eu însă am să vă povestesc aici, despre bonusul primit de la agenţia de turism şi anume o excursie, pentru toţi, la Castelul Reginei Maria de la Balcic. Eu ce aş putea să vă spun nou, în afară de ceea ce-aţi citit şi/sau aţi văzut dumneavoastră !?! Chiar nu ştiu dar am să încerc.
Am debarcat chiar lângă intrarea în castel 2 autocare de elevi absolvenţi plus profele şi profii însoţitori. Pentru cei ce vin ca la spectacol (neinformaţi) va fi o mică dezamăgire că nu există un castel în adevăratul sens al cuvântului (Peleş, Bran, Cotroceni) ci de fapt un ansamblu de vile, întinse pe un domeniu vast. La un moment dat eram plin de uimire de ce bine ştiu eu bulgăreşte fiindcă înţelegeam tot ce scrie pe panourile explicative ! De fapt TOATE panourile sunt scrise în 3 limbi bulgară, engleză şi … română, aşa că vei şti când o să citeşti „Двореца в Балчик” că înseamnă de fapt „Castelul din Balcic”. Castelul fost construit la ordinul Reginei Maria, în timpul în care Cadrilaterul a aparţinut României, prin anul 1936 (finalizarea lucrărilor) şi a fost întotdeauna locul de suflet al Reginei.
Legenda spune că în anul 1933 când îşi întocmeşte testamentul, Regina Maria cere ca după moartea sa, inima să îi fie depusă în micuţa capelă pe care o construise pe malul mării: Stella Maris, iar corpul să îi fie îngropat la Curtea de Argeş, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale. Trei ani mai târziu, în 1936, Regina Maria se îmbolnăveşte. Moare la Sinaia, la 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani. Dupa ce Bulgaria redobâdeşte Cadrilaterul, în 1940, inima Reginei Maria a fost luată din Balcic şi dusă în Castelul Bran, celălalt loc la care Regina ţinuse foarte mult. Inima se află într-o casetă de argint, aflată la rândul ei într-o casetă de aur încrustată cu pietre preţioase. Parcul castelului a fost realizat după modelul faimosului labirint cretan. De altfel, fiecare piatră ce a fost folosită la construirea Bisericii a fost adusă chiar din Creta.
O altă atracţie a domeniului de la Balcic este Grădina Botanică, grădină care, cu siguranţă, vă va fascina şi încânta cu multitudinea de plante şi flori care sunt aici pe (aproape) tot parcursul anului. Nuferi, palmieri, cactuşi, lalele negre, arbori ginko biloba şi FOARTE multe specii pe care nu ştiu dacă veţi mai avea ocazia să vedeţi atât de multe în acelaşi loc. Cu cei aproximativ 65.000 de metri pătraţi Grădina Botanică a fost amenajată aici la castel în anul 1940 şi are, în prezent peste 3.000 de specii de plante unele foarte rare.
Sfatul meu este să vă dotaţi cu o hartă a întregului domeniu fiindcă fără nicio îndoială aşa de capul dumneavoastră cu siguranţă veţi trece de cel puţin două ori prin acelaşi loc pe care-l văzuseţi deja. Pregătirea fizică este de asemenea esenţială în vizitarea integrală a castelului de la Balcic fiindcă veţi fi nevoiţi să acoperiţi o suprafaţă de peste 35 de hectare pentru a vă putea lăuda că aţi văzut tot domeiul. Nu am să mă apuc acum să vă expun şi dumneavoastră lista de obiective de văzut aici la Balcic (o veţi stabili dumneavoastră) dar pot să vă asigur că veţi fi fermecaţi şi fascinaţi de Castelul Reginei Maria de la Balcic.
În încheiere o să-mi permit să vă las să admiraţi pozele făcute de mine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

şi o să reproduc o remarcă a unuia dintre colegii mei care întrebat fiind de o altă colegă: “Tu ştii de ce a murit Regina Maria!?” acesta obosit şi epuizat după două ore jumate de plimbat prin domeniu, a răspuns nonşalant şi sigur pe el: “De varice, păi la câte trepte urca şi cobora pe aici zilnic ...”
Mergeţi la Castelul Reginei Maria de la Balcic, NU VEŢI REGRETA !!!


Taguri: Castelul Reginei Maria din Balcic Bulgaria Robert Codescu


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =