Lacul Sfanta Anascris de Florin Chirila la data 23 August 2011

  •  
(220 voturi)

Acum cativa ani, urcand a tz-spea oara cu masina catre lacul Sf. Ana, am fost intampinat, ca de obicei, in parcarea de sus, din sa, de unul din paznicii rezervatiei. Bilingvisti de cursa lunga, ca mai toti localnicii, paznicii ti se adreseaza dupa numarul de la masina. A mea avand B, gazda noastra mi-a urat bun venit intr-o romaneasca delicios asezonata cu graiul locului, rostita clar si apasat, cu accentul negresit pe prima silaba si cu diftongii fisionati in silabe de sine statatoare: "Bine ati venit la Rezervatia Lacul Sfüntul Ana !"

imagine

In tara in care cunoastem cu totii VIP-uri ce desfasoara munca de pionierat in domeniul diversificarii formelor de plural, sunt in general ultimul care sa dea importanta inerentelor derapaje de limba romana ale celor care nu s-au nascut in dulcele ei sunet. Totusi gaselnita involuntara a acelui bonom paznic mi-a ramas atat de vie in memorie, incat si azi ma pomenesc uneori rostind Sfantul Ana, precum multi dintre noi au deja dificultati in a decide pe moment daca e corect succesuri sau succese.

Ei bine, intr-o dimineata din preajma solstitiului de vara am urcat din nou catre Sf. Ana (cititi cum vreti...) pentru o sesiune foto al carei scop era sa profite de lumina rasaritului de iunie, singura din an care cade cat de cat prietenos pe obiectul muncii, in restul zilei fiind favorabila doar celor specializati in efecte de contrejour.

Cand am ajuns in "pozitia de tragere", soarele nu se ridicase destul de sus pentru a-si arunca razele pe undele lacului, in schimb ceata coborase destul de jos pentru a le ascunde complet.
imagine

In primul moment am fluierat a paguba, apoi mi-am amintit ca si pe ceata se pot face poze blogabile, asa ca am bagat carbuni.
imagine

imagine

Estimp, cateva zeci de metri mai sus soarele se distra deja, zbenguindu-se printre brazi.
imagine

Deasupra lacului si a cetii deocamdata nu veghea insa decat luna.
imagine

imagine

Incet-incet insa, jupanul soare incepe sa se iteasca de dupa buza craterului, dand culoare peisajului.
imagine

Speriata, pacla se desira in fuioare ce se pierd treptat in vazduh, lasand sa apara oglinda lacului.
imagine

Curand, doar cateva fire ratacite de abur mai staruie deasupra locului unde odinioara frumoasa fecioara Ana si-a gasit linistea dupa chinurile la care a silit-o pardalnicul de zbir, invidios nevoie mare pe caleasca 4x4 a fratane-sau.
imagine

Soarele a biruit, in sfarsit, ceata, iar lacul din craterul Ciomatului arata precum in vederile pe care le cumparam,  scolar fiind in tabara la Tusnad, pentru a le trimite acasa.
imagine

imagine

imagine

imagine

Lacul Sf. Ana - St. Anne Lake - Szent Anna-tó - St. Anna See. Lei: 1,50
Declar asadar inchisa sesiunea foto de dimineata si ma indrept in pas vioi spre masina, pentru a face cale intoarsa in Bixad, de unde am pornit cu noaptea in cap. Pe drum bag de seama ca soarele tot n-a terminat joaca printre crengile copacilor, asa ca-l mai penalizez cu o poza.
imagine

Daca tot m-am pus cu diafragma pe Sfantul Ana, organizez si o sesiune de dupa-amiaza. Evident, din alt unghi, din care nu exista un punct de belvedere mai inalt, asa ca trag la nivelul apei, cu gandul la o apropiata sesiune de caiac.
imagine

Ca fapt divers, in extrema stanga a imaginii de mai sus se poate observa o cotarla maidaneza. in buna traditie pe care am consacrat-o prin toate marile grupe muntoase ale Carpatilor romanesti, si aici m-am pricopsit cu o potaie care s-a luat dupa mine la marginea Bixadului (caci de data asta am mers pe jos) si s-a tinut scai tot drumul, facandu-mi si figuratie gratis prin poze. Drept rasplata l-am dus pana la Tusnad si l-am lasat acolo, caine de pripas in tinut strain, sa fie latrat de maidanezii locului.
imagine

Ce am uitat sa va spun e ca Ana are - in afara de mere - si un frate geaman. Il cheama Mohos. Despre el sper sa imi fac odata de lucru sa scriu mai pe indelete.
imagine


Autor & foto Florin Chirila
www.florinsadventours.blogspot.com

 


Taguri: Lacul Sfanta Ana Masivul Ciomatu in apropiere de Tusnad judetul Harghita Florin Chirila


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =