Canaraua Fetii. Drumetie prin Dobrogeascris de Florin Chirila la data 4 August 2011

  •  
(160 voturi)

Cand turcii au navalit in Dobrogea, calugarii crestini, aflati aici de pe vremea apostolatului Sf. Andrei la romani, s-au bejenit in niste locuri stancoase, de unde, tocmai ca sa nu fie depistati de pagani, dadeau cate o raita prin satele acestora, le rapeau fetele si furau bogatii fara seaman. Fetele insa, pentru a nu fi necinstite, se omorau aruncandu-se de pe stanci.
Adica nu.
Turcii, cand au navalit in Dobrogea, au inceput sa prade satele crestinilor, le-au furat bogatiile si le-au luat fetele spre a le necinsti, ducandu-le intr-un loc stancos. Dar fetele s-au aruncat de pe stanci.
De fapt nici asa.
Getii, facand incursiuni de prada in Imperiul Roman, aduceau comori nemasurate si le ascundeau in niste pesteri. Apoi, niste fete se aruncau de pe stanci.

Bun venit la Canaraua Fetii!

imagine

Am ajuns asadar, intr-un loc care colcaie de legende, de viata si de frumuseti ale naturii. O padure intinsa de carpen, frasin, mojdrean, salcam si tot felul de stejari lasa locul, inspre sud, unui „canion” mai mult lat decat adanc si ai carui pereti sunt in cea mai mare parte ascunsi sub o vegetatie abundenta.
imagine

Din loc in loc peretele stancos iese la lumina, lasand ochiul sa se bucure de privelistea salbatica a formelor sculptate in calcar de trecerea erelor geologice. Acesta este locul care ne astepta dupa o zi intreaga de colindat prin Dobrogea.
imagine

Tabara am pus-o la intrarea dinspre nord a padurii, langa o cariera de piatra relativ recent abandonata (acum doi ani inca mai era in functiune).
imagine

Cariera la apus

Orele fiind deja inaintate, programul serii s-a rezumat la pregatirile de innoptare, avand ca tovaras credincios bidonul de 2 litri de bere rece luat pe drum. Am mai stat o bucata de vreme la povesti cu Florin si Loredana, „depanand” amintiri de pe timpul cat eram colegi, barfind de-ale IT-ului si facand caterinca - in mod cu totul nejustificat, trebuie sa subliniez! - de Microsoft. Din tufele din apropiere, zeci de licurici ascultau amuzati flecareala noastra, marcandu-si prezenta cu naluciri iuti de luminite albastrii.
imagine

Niste corturi aflate la primul meci ca jucatori de camp

Odata incetata si palavrageala, stapan al noptii ramase pasaretul ascuns prin padure. Glasuri vrajite de priveghetori cantara domol pana la ziua, inconjurand din toate partile cu viersul lor culcusul nostru. O vreme, taraitul ca de greiere (mai degraba ca de osciloscop, dar n-am vrut sa stric vraja noptii) al caprimulgului - o pasare nocturna, Caprimulgus europaeus, de care se leaga tot felul de legende sinistre care-i dau si numele - le tinu hangul. Apoi priveghetorile ramasera singure in scena, intonand cunoscutul cantec

Veniti, ca liliacul canta,
Privighetoarea a-nflorit...

imagine

M-am trezit la 5. Ansamblul cameral al privighetorilor fusese inlocuit cu o orchestra imensa formata din mii de pasari felurite care cantau fiecare in legea ei, de nici Karajan n-ar fi putut scoate nimic dintr-insele. Am asteptat sa se trezeasca si celalalt Florin din grup, conform intelegerii prealabile, sa punem de-o sesiune foto. S-a trezit doar cat sa-mi deschida din buton masina, ca sa-mi iau echipamentul de lucru, asa ca am ramas singur participant la seminarul de tehnici foto matinale.
imagine

Cariera la rasarit
imagine

imagine

Cand norii se tin de glume
imagine

imagine

imagine

Canaraua este un loc preferat de randunelele roscate -Hirundo daurica

Intr-un tarziu, cu soarele de trei suliti pe cer, a reusit si restul echipei sa faca ochi. Dupa incheierea tabietului de dimineata, care a inclus si strangerea corturilor, ne-am pregatit de drumetie, cu intenţia de a porni spre sud, traversand padurea. Conform traditiei deja impamantenite, Loredana a declarat din nou ca ramane sa ne astepte, insa de data asta colectivul a intervenit ferm, impiedicand-o sa mai rateze momente deosebite.
imagine

Mihnea s-a echipat ca pentru desert. Pana am luat-o din loc insa a renuntat la turban in favoarea sepcii stramosesti.

Ei, dar de treci codrii de arama/de departe vezi albind/niste stanci pe unde unii/ar fi-ascuns ceva argint.
imagine

Desigur, legendele care circula despre Canaraua Fetii nu au zmei, fetele care mor nu se transforma in lacuri cristaline ca la Sf. Ana, si cu toate astea exista o doza apreciabila de fabulatie, excelent mascata folosind doar personaje plauzibile. Spicuiesc din colectia de aberatii care abunda pe net in legatura cu Canaraua: pe aici a curs candva Dunarea, grotele comunica cale de cateva zeci de km cu alte grote de pe la Adamclisi (ma mir ca nu direct cu Sfinxul Bucegilor; asta in conditiile in care noi, in secolul 21, ne scremem sa sapam 5 km de tunel de metrou prin loessul Bucurestilor...), aici a fost descoperit primul mormant dintr-o manastire ortodoxa, in secolul 4 (sic!)... Toate acestea prezentate insa ca fapte autentice, nu ca file de legenda.
imagine

Grote care au vazut la viata lor multi cautatori ai comorilor vehiculate prin diversele versiuni ale legendei de la Canaraua Fetii. Evident, in ciuda dotarilor stat-al-artei, n-a gasit nimeni nici macar o moneda de 10 bani.

Iata de ce prefer oricand o legenda perfect fantastica si catusi de putin plauzibila, dar creata cu fior artistic, ca cea de la Sfanta Ana, uneia in care plauzibilul se imbina armonios cu ridicolul.
imagine

Un localnic si calul sau, facand o compilatie a legendelor locului.

Asta nu inseamna ca nu exista totusi un sambure de adevar, ca unele chestii prea se repeta in toate variantele - vezi faza cu duduia care face bungee-jumping fara coarda din varful stancii. „Kanara” in bulgara inseamna „stanca”. Exista cuvantul „kanara” si in turceste, dar inseamna mai degraba „abator”. Bulgarii sunt pe-aici de dinaintea turcilor. Totusi turcii sunt cei care apar in legenda. Totusi sensul cuvantului bulgaresc pare mai aproape de ce se vede in teren. Intelegeti fiecare ce doriti, eventual construiti-va propria versiune a legendei, precum iti faci singur pizza la unele localuri. Eu v-am furnizat ingredientele.
imagine

Stancile din Canaraua Fetii par a rade cu toata gura. Nu ştim de cine, legenda nu ne spune.
imagine

Foaie verde canara, printr-un camp cu iarba verde Nicholas Cage venea
imagine

O alta pasare "meridionala" - presura cu cap negru (Emberiza melanocephala)
imagine

Un fluturas mai mult frumos decat neobisnuit, din genul Plebejus (n-are şi nume neaos)
imagine

imagine

Mihnea si Loredana evaluand oportunitatea unui business cu covrigi.
imagine

imagine

Hotarat lucru, macii astia sunt in mare forma!
imagine

Pe langa stancarii ies sa se soreasca si testoasele dobrogene (Testudo graeca)
imagine

Iaca si un guster (Lacerta viridis) itindu-si capul dintre buruieni

Dincolo de toate legendele, ceea ce conteaza in final este ce-ti vad ochii, ce-ti aud urechile si ce-ti simte inima. Iar din punctul asta de vedere Canaraua Fetii este intr-adevar un loc fermecat.
imagine


Autor&foto Florin Chirila
www.florinsadventours.blogspot.com


 


Taguri: Canaraua Fetii Dobrogea Florin Chirila amintiri din drumetie


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
1 comentarii adauga comentariul tau
mihai a scris pe 23 Aprilie 2015, ora 13:20
felicitari pentru drumetie si informatii

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =