Parisul, prima parte: Palatul Versaillesscris de Raluca Runcianu la data 18 Iulie 2011

  •  
(150 voturi)

Parisul nu reprezinta doar capitala si cel mai mare oras al Frantei, ci si unul din cele mai importante centre istorice si culturale din lume. Numit in 2009 si 2010 de catre publicatia Financial Times printre cele mai importante si influente trei metropole ale lumii, Parisul este cel mai vizitat oras de pe glob cu aproximativ 42 de milioane de turisti in fiecare an. Si exista sanse foarte mari ca dumnevoastra sa fi fost sau poate veti fi unul dintre acestia.
Cu peste 3.800 de monumente istorice si 4 locatii care apartin patrimoniului Unesco, Parisul este imposibil de explorat intr-o singura vizita. Din pacate din cauza timpul limitat si al eforturilor financiare necesare pentru a il vizita, cei mai multi se vad nevoiti sa aleaga un numar restrans de obiective carora sa le aloce intreaga atentie. Acest articol isi propune sa prezinte cateva dintre cele mai importante simboluri ale capitalei Frantei pe care le puteti asocia cu numeroase alte monumente si locatii in functie de interesele culturale personale, de timpul disponibil si de resursele financiare.
1. Palatul Versailles
Palatul de la Versailles a fost initial o simpla cabana de vanatoare aflata intr-un sat de campie din regiunea Parisului. Constructia palatului propriu-zis nu a inceput decat abia sub indrumarea regelui Ludovic al XIV-lea, care baiat fiind, obisnuia sa isi petreaca timpul liber vanand pe acest domeniu, pe care l-a indragit extrem de mult. Atat de mult incat in anul 1682 a mutat centrul politic al Frantei la Versailles unde a stat pana in octombrie 1789 cand Ludovic al XVI a fost nevoit sa se intoarca la Paris imediat dupa inceputul Revolutiei Franceze.
 

imagine

Castelul care a fost ridicat de-a lungul a 4 etape de constructie ce s-au intins pe o perioada de mai bine de 40 de ani este caracterizat printr-o imbinare de stiluri specifice preferintelor fiecaruia dintre monarhii care au participat la realizarea lui. Predominant este insa stilul baroc, care era extrem de popular in Franta sfarsitului de secol XVII. Cele mai cunoscute camere ale palatului sunt Marile apartamente ale regelui, Marile apartamente ale reginei, Sala oglinzilor, Capela construita in stil baroc francez, Opera si muzeul de istorie al Frantei.
imagine

imagine

imagine

Palatul Versailles nu este vizitat doar pentru castelul propriu-zis ci si pentru faimoasele sale gradini care acopera peste 800 de hectare. Pe langa cei 200.000 de copaci si cele 210.000 de flori plantate anual gradinile contin si 50 de fantani care dateaza din vremea lui Ludovic al XVI lea si folosesc acelasi sistem ca in timpurile vechiului regim. Toate fantanile sunt pornite si acompaniate de muzica in fiecare sambata si duminica incepand cu 2 aprilie pana pe 31 octombrie intre orele 11-12 si 15,30-17,30 in cadrul unui eveniment numit «Les grandes eaux musicales».
imagine

imagine

In incinta palatului Versailles se mai gasesc doua castele numite Marele Trianon si respectiv Micul Trianon, precum si domeniile reginei Maria Antoaneta ce sunt deschise publicului.

Acces: In Palatul Versailles, care se afla in afara Parisului, accesul se poate face fie cu masina mergand pe autostrada A13 pana la iesirea Versailles Centre, fie cu faimoasele trenuri RER (Réseau Express Régional) care fac legatura intre Paris si periferiile acestuia. In cazul in care alegeti varianta din urma accesul se face pe linia C (RER C) pana la statia Versailles Rive Gauche.
Orar: In perioada 1 aprilie – 31 octombrie castelul este deschis in fiecare zi, cu exceptia zilelor de luni, intre orele 9.00-18.30. Accesul ultimului grup se face la ora 18.00, iar casele de bilete se inchid la 17.50. Acelasi program este valabil si pentru palatele Micul Trianon si Marele Trianon precum si pentru domeniile reginei. Gradinile sunt deschise in fiecare zi intre orele 8.00 si 20.30.
In perioada 1 noiembrie – 31 martie castelul este deschis in fiecare zi, cu exceptia zilelor de luni, intre orele 9.00 – 17,30. Accesul ultimului grup se face la ora 17.00, iar casele de bilete se inchid la 16.50. Acelasi program este valabil si pentru palatele Micul Trianon si Marele Trianon precum si pentru domeniile reginei. Gradinile sunt deschise in fiecare zi intre orele 8.00 – 18.00.
Tarif: Pretul unui bilet simplu pentru vizita castelului este de 15 euro. Pentru accesul la castele Trianon si la domeniile reginei Maria Antoaneta pretul unui bilet este de 10 euro. Gradinile pot fi vizitate gratuit cu exceptia orelor in care se organizeaza evenimentul Eaux Musicales, cand pretul unui bilet este de 8 euro. Vizitatorii pot opta si pentru un bilet de tip pasaport care permite accesul la toate obiectivele de pe domeniul Versailles la un pret de 25 de euro.
Persoanele cu varsta sub 18 ani, persoanele cu varsta sub 26 de ani cetateni ai Uniunii Europene, studentii si profesorii din Franta, persoanele cu handicap si insotitorii lor beneficiaza de gratuitate la vizita castelelor si a domeniului reginei , insa nu si in cazul gradinilor in perioada evenimentului Eaux Musicales.
In prima duminica din fiecare luna, in perioada noimebrie – martie accesul in castel este gratuit pentru toti vizitatorii.

Autor & Fotografii: Raluca Runcianu


Taguri: Paris Franta Palatul Versailles Raluca Runcianu amintiri din Franta


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =