Retezatul ochilor albastri. Partea a IV-ascris de Cristian-Alexandru Catana la data 18 Iunie 2011

  •  
(140 voturi)

Lacul Bucura – 2040 m – Noi si corturi si clipe… clipe hoinare, clipe nocturne la brat cu clipe hoinare, matinale… clipe fara de stropi reci, mari… lacrimi de Retezat. A fost o noapte destul de calda pe malul Lacului Bucura, in inima Muntilor Retezat, la  inaltimea de 2040 m. Ne-asteptam sa fie mult mai frig, mai ales ca vecinii nostri de corturi ne-au povestit ca, in noaptea anterioara fusese o furtuna in toata regula si temperaturile ajunsesera in jurul valorii de 5-7 grade Celsius. Se pare ca am avut noroc si, cel putin eu, nu am avut nevoie de sac de dormit. Au fost de-ajuns treningul… si oboseala acumulata.

Asadar, Buna Dimineata, Bucura, Buna Dimineata, Retezat! Norii din zori parca se saruta pe un fundal de-albastru, iar sarutul lor isi gaseste oglindirea pe oglinda Bucurei.

imagine

imagine

Se pare ca sunt primul care s-a trezit. In jurul meu… este o liniste lacustra, din cand in cand vantul mai trimite cate o soapta racoroasa care-si gaseste sfarsitul printre corturile insirate la mal. Este timpul… sa merg spre izvorul situate in spatele Refugiul Salvamont Bucura, pentru a ma clati spre ochi si pentru a fura cateva clipe si din alte unghiuri ale Caldarii glaciare Bucura.
imagine

imagine

Nimic nu se compara cu o plimbare solitara… cand corturile inca dorm, cand ceata diminetii se ridica usor, usor spre creste, iar norii… nori se alearga asemeni clipelor hoinare. Dar Bucura nu doarme… Bucura vorbeste prin mici valuri cu pietrele care stau insirate aproape de mal, dandu-ne impresia unei carari spre adancuri… Privind spre inalturi, oglinda Bucurei este vegheata de Vf. Peleaga (2509), cel mai inalt varf din Retezat – Paznicul Bucurei.
imagine

Cat timp pasii mei au hoinarit in jurul lacului, corturile incep, pe rand, sa se trezeasca… iar fiecare calator savureaza senzatia zorilor racorosi.
imagine

imagine

imagine

In unele locuri, nici cafeaua diminetii nu-si mai are rostul… iar cana de cafea, goala si solitara isi poate gasi si ea… aici, pe malul Bucurei, un rost… Invitatie la o cana de…Bucura.
imagine

Micul dejun l-am savurat pe stancile Retezatului, profitand de forma lor tocmai buna de a insira merindele pe care le carasem cu noi. Tot sa mananci in astfel de conditii, intr-un astfel de peisaj.
imagine

Si pentru ca dupa o astfel de masa copioasa urmeaza desertul… am ales drept rasfat… un desert hoinar in apropierea Bucurei… doar eu si singuratatea-mi hoinare.
Astfel ca pas cu pas, lasam in urma mea Bucura si corturile ce par din acest loc ciuperci colorate, insirate pe mal, si porneam spre alti ochi albastri rataciti printre caldari Glaciare.
imagine

imagine

Stiam ca Frumoasa fata cu ochi albastri, pe numele ei Bucura, isi da mana cu o alta frumoasa fata, purtand acelasi azur in ochi, si traia ascunsa printre verdele jnepenilor. Numele sau este Lia.

Lacul Lia isi intinde oglinda lacustra in Zanoaga Bucurei. Situat la altitudinea de 1920 m, este cel mai jor lac din salba de lacuri a Bucurei. Lia, isi prezinta frumusetea pe o suprafata de 1,35 ha avand o adancime de 4,5 m. Tipica acestui lac ii este forma de triunghi. Lacul Lia este alimentat de izvoarele ce coboara asemeni suvitelor lacustre dinspre Lacul Zanoaga (cel mai adanc lac din Romania) si, respectiv, din apele Bucurei (cel mai intins lac din Romania). In adancurile sale, Lia, adaposteste numerosi pastravi, fiind cel mai populat lac din punct de vedere piscicol dintre lacurile circului glaciar Bucura. PESCUITUL INTERZIS! (sa nu uitam ca vorbim de Parcul National Retezat).

Si-asa, astazi… lasandu-mi pret de cateva clipe prietenii, am cunoscut-o pe Lia. Si nu voi uita niciodata albastrul ochilor sai.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Hoinareala mea a durat aproximativ o ora, timp in care am stat cu ochii spre marcajul dunga albastra. Nu am urmat o poteca destul de clara, deoarece m-am abatut pentru a admira de-aproape frumoasele domnisoare imbricate in rochii pline de culori. Astfel, mi-au rapit atentia tufele de smirdar cu movul lor atragator, gentienele cu un albastru intens si alte flori de stanca, asemeni pistruilor mov. Mici, multi si fermecatori. Dincolo de frumusetile purtand petale, strajuiau batranele ferigi, doamne pline de experienta in bataia vantului alpin…
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Este timpul sa ma intorc la banda mea albastra… apoi, sa cobor pe malul Bucurei.
imagine

Aici, alaturi de prieteni umplem intreaga caldare a Bucurei cu zambetele noastre, cu bucuria noastra de a fi aici, iar cat timp vom stii sa pretuim si sa respectam Muntele… si el ne va raspunde cu aceleasi zambete transformate in imagini de vis pe care le vom pastrara pururea in mintea si in sufletul nostru. Si pentru asta… zambim, ne bucuram… caci astazi, in inima Retezatului, BUCURA inseamna BUCURIE!
imagine

imagine

imagine

Iar eu… eu iti voi pastra albastrul alaturi de mine… pret de cateva clipe… clipe hoinare, pe care astazi Voi, cititorii mei… le traiti si le simtiti prin cuvinte si imagini.

La revedere Bucura… voi reveni la tine!
imagine

imagine

Autor & Fotografii: Cristian-Alexandru Catana


Taguri: Retezat Lacul Bucura Varful Peleaga Lacul Lia Parcul National Retezat Cristian-Alexandru Catana


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =