Parcul Herastrauscris de Mihaela Rogozan la data 8 Iunie 2011

  •  
(144 voturi)

Parcul Herastrau este cel mai mare parc al capitalei avand o suprafata de cca 110 ha si este situat in zona de Nord a Bucurestiului, in apropieerea Sos. Kiseleff, a Bd-lui Aviatorilor si a Arcului de Triumf.
Statuia generalului de Gaulle la intrarea dinspre Piata Charles De Gaulle a fost dezvelita cu prilejul Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, in septembrie 2006. Are o inaltime de 4,7 metri si cantareste aproximativ cinci tone.

imagine

Aleea Cariatidelor a fost realizata de Constantin Baraschi in 1939 si este amplasata tot la intrarea dinspre Piata Charles de Gaulle. A fost lansata in cadrul sarbatorii "Lunii Bucurestilor". Este un grup statuar format din 20 statui din piatra artificiala, amplasate cate 10 pe fiecare parte a aleii. Cariatidele reprezinta taranci din Muscel si Mehedinti, cu ulcioare pe cap cu motive populare pe manecile iilor, horbote la maini si poale si in picioarele goale, diferentiate după pozitia mainilor. Pe cele două pile de zidarie din partea sudica a ansamblului sunt plasate două steme ale Municipiului Bucuresti, realizate in bronz - cea de la 1879 si cea actuala.
imagine

imagine

Numele parcului vine de la joagarul de taiat lemne (fierastrau mare actionat de forta ape curgatoare) existent in acea zona fiind actionat de apa raului Colentina.
In a doua jumatate a sec. XVIII, Herastraul era atragator pentru locuitorii capitalei datorita vegetatiei bogate care se formase in acea zona fiind un loc ideal de odihna si plimbare. Alexandru Ipsilanti a fost cel care s-a inceput amenajarea parcului care construeste in acea perioada un chiosc in apropierea baltii pentru a-i face mai placute plimbarile sotiei sale Ecaterina.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Herastraul intra in atentia  administratiei capitalei abia in 1921 cand primeste denumirea de Parcul National Herastrau. Lucrarile de amenajare a parcului s-au desfasurat in perioada 1933-1939 dupa planurile arhitectului peisagist Francisc Rebhuhn. A fost realizata compozitia vegetala, s-au construit drumuri de acces, debarcadere si restaurante. Cel mai vechi restaurant existent in parcul Herastrau este restaurantul Pescarusul care a fost dat in folosinta in 1939.
Dupa amenajare denumirea parcului a fost schimbata in Parcul National Carol al II-lea.
In anul 1936 in parcul Herastrau au inceput amenajarea celor doua muzee etnografice in aer liber fiind printre primele muzee etnografice din lume Muzeul National al Satului D. Gusti si Palatul Elisabeta.
Dupa instalarea regimului comunist in Romania denumirea parcului este schimbata din nou  in Parcul de cultura si odihna I.V. Stalin, iar mai apoi, dupa caderea regimului revine la denumirea initiala.
Amenajarea parcului Herastrau s-a facut pe doua zone - una rezervata pentru cultura si odihna, in zona parcului vechi unde se afla doua teatre pentru adulti si copii, doua pavilioane pentru expozitii, un umbrar pentru lectura si zona de sah; a doua zona este destinata sportului si distractiilor unde au fost construite restaurante si terenuri sportive.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Zonele deosebite de atractie sunt reprezentate de Expoflora, organizata pe o suprafata de 15 ha, in care an de an se realizeaza decoruri florale; Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Insula se amenajeaza incepand cu 1 Iunie si dureaza pana toamna; Gradina Japoneza, care a fost amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania si a Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze.
imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Astazi Herastraul este unul dintre cele mai animate parcuri din capitala, in special la sfarsit de saptamana cand atat turistii cat si locuitorii Bucurestiului vin sa se recreeze sau sa participe la evenimentele organizate de administratia parcului.

Autor: Mihaela Rogozan
Foto: Photo BrandCover


Taguri: Parcul Herastrau Bucuresti Mihaela Rogozan


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =