Muntii Bucegi – Povesti lacustreCristian-Alexandru Catana la data 31 Martie 2011

  •  
(107 voturi)

Traseul descris: Cabana Bolboci (Lacul Bolboci) – Cabana Scropoasa (Lacul Scropoasa)

Localizare: Muntii Bucegi – Teritoriul Parcului Natural Bucegi
Marcaj: Cruce Albastra
Durata: 3 h (dus-intors)


Descriere: Traseul incepe din dreptul Cabanei Bolboci in usoara coborare, lasand in spate barajul de anrocamente Bolboci (Amenajarea Bolboci – Scropoasa este localizata pe Raul Ialomita, la altitudinea de 1438 m. Acest lucru in confera Barajului Lacului bolboci titlul de barajul situate la cea mai inalta altitudine din tara. Acumularea de 18 milioane metri cubi de apa, asigura alimentarea Municipiului Targoviste). Dupa ce depasim Complexul Zanoaga (la 10 minute de Bolboci), parasim drumul auto, orientate fiind de indicatorul spre Lacul Scropoasa (pe partea dreapta a drumului). In acest punct intram in Rezervatia Naturala Orzea – Zanoaga – Lucacila.

imagine

Traseul va fi unul tipic de chei (Cheile Zanoagei Mari si Mici), in unele portiuni traseul necesitand atentie datorita coborarii pe stanci alunecoase. Podurile de lemn care permiteau trecerea peste raul care ne insoteste pe tot parcusul traseului, anul trecut au fost rupte de viiturile inregistrate, deci, exista portiuni in care se poate trece chiar prin apa.
imagine

Marcajul turistic este bun, neexistand riscul ratacirii. Traseul este frecventat de ursi!

Acces Cabana Bolboci:
imagine

Din DN71 (Sinaia-Targoviste) prin Moroieni, trecand pe langa sanatoriul Moroieni si apoi pe drumul de pamant sau pietruit. Accesul este  relativ usor pentru autoturisme, inregsitrand dificultati pe vreme nefavorabila (ploaie/zapada). Drumul ajunge prin Cheile Tatarului, la Grota Ialomitei (Pestera Ialomitei) si Hotelul Pestera.

Malul Lacului Bolboci. Un mal de clipe, clipe lacustre de liniste… Acest loc, este a doua casa a mea. Practic, e marea mea din munte. Aici pot admira albastrul unui lac ca-n povesti, iar apoi, ridicand privirea spre inalturi se pot zari Varful Costila  si crestele pudrate-n alb ale Bucegilor.  
imagine

imagine

imagine

La circa o ora si un pic de Lacul Bolboci, se afla si surioara acestuia, o sfioasa fata, ascunsa prin padurea de brazi, aratandu-se doar celor care pot aprecia frumusetea ochilor ei verzi. Numele ei este Scropoasa, iar astazi, eu… imi voi porni pasii spre ea, fiindca-mi lipseste atat de mult smaraldul ochilor ei.
imagine

Poteca sapata in stanca ma face sa pretuiesc si mai mult maretia lumii de piatra. Mai jos de poteca, fredonand parca un cantec haiducesc raul involburat imi canta prin zeci de cascade.
imagine

imagine

Fiecare cascada spune o alta poveste dar stancile, de fiecare data tresar cand le aud povestile inspumate.
imagine

imagine

imagine

Aici este unul din locurile in care Bucegii si-au pastrat salbaticia de odinioara.
imagine

imagine

imagine

Ne aflam in locul in care natura isi poarta nepatata rochia verde de bal decorata cu mici minuni de un rosu sangeriu.
imagine

imagine

Stancile reci sunt si ele imbracate de bal, in muschi verzi galbui, marturie a timpurilor care au trecut cu atata repezeciune.
imagine

Cu fiecare pas facut ma aproiam din ce in ce mai mult de fata cu ochii de smarald din codrul de brad… In ultima portiune a traseului poteca intersecteaza o poiana iar pasii ne conduc spre Cabana si Lacul Scropoasa. Verdele sau este inconfundabil. Iar tot ce gasim aici… inseamna liniste, incantare si contemplare.
imagine

imagine

imagine


Autor: Catana Cristian-Alexandru    
Fotografii: Catana Cristian-Alexandru


Taguri: Muntii Bucegi Teritoriul Parcului Natural Bucegi Cabana Bolboci Cabana Scropoasa Cheile Zanoagei Cristian-Alexandru Catana


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =