Palatul CECScris de: daniel Ionescu la data 4 Septembrie 2010

  •  
(76 voturi)

Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie (cunoscut ca Palatul CEC) este una din cladirile cele mai impozante, interesante si pline de istorie din Bucuresti, motiv pentru care atrage foarte multi turisti, se afla situat pe Calea Victoriei, la numarul 13, Bucuresti, Romania. Palatul este construit in stil eclectic si se termina cu o cupola de sticla si metal. Intrarea este incununată de un fronton in semicerc sprijinit de cate o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colt, decorate cu frontoane si steme, sunt acoperite de cupole in stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului. Decoratia judicioasă a fatadelor, echilibrul volumelor care il compun fac din acest palat un interesant monument de arhitectură a orasului. Picturile interioare au fost executate in perioada 1900-1913 de catre Mihail Simonide. Dintre ele se detaseaza tabloul alegoric "Fortuna distribuind bunurile ei Romaniei in urma Independentei", dar si tabloul "Munca" de pe peretele aulei centrale.

imagine

imagine

imagine

In octombrie 2006, Guvernul Romaniei a aprobat transferarea Palatului CEC catre Primaria Municipiului Bucuresti, platind suma de 17,7 milioane de euro. Cladirea urmand a fi transformata in muzeu de artă. In prezent in cladirea CEC isi desfasoara activitatea si CEC Bank urmasa vechiului C.E.C. (Casa de Economii si Consemnatiuni) si Muzeul CEC. CEC Bank va putea sa pastreze imaginea Palatului CEC inca 20 de ani dupa incheierea tranzactiei. In 1999, accesul in cladirea CEC a fost restrictionat publicului larg, pe motiv ca "fluctuatia de persoane in palat dauneaza interiorului pretios”. Acum singura cale de acces in cladire o reprezinta Muzeul CEC. Muzeul este deschis atat pentru publicul larg, cat si pentru evenimente culturale speciale. Programul de vizitare este de luni pana vineri, intre orele 10 si 16. In muzeu sunt expuse obiecte inedite ale evolutiei istorice si economice a Casei de Economii si Consemnatiuni: documente originale ale tranzactiilor financiar-bancare in anii de inceput ai bancii, documente financiare si civile din colectia Tezaur a CEC, produse bancare incepand din anii 1880 pana in zilele noastre, "pusculite" si seifuri din perioada interbelica, materiale de promovare a imaginii bancii de-a lungul timpului precum timbre, medalii comemorative, insigne sau ilustrate. Palatul CEC este si unul dintre cele mai rezistente cladiri din Bucuresti. In ciuda puternicelor cutremure care au afectat capitala de-a lungul timpului, structura palatului nu a fost avariata.
imagine
Pe locul unde a fost cladit palatul CEC se afla biserica "Sfantul Ioan cel Mare", care mai cuprindea un cimitir si un han. In cimitirul bisericii a fost inmormantat Ienachita Vacarescu, cel care a scris si tiparit prima carte de gramatica a limbii romane, in 1787. Ceremonia inceperii lucrarilor a avut loc in 8 iunie 1897 si s-a desfasurat in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Arhitectul care a proiectat palatul CEC-ului a fost francezul Paul Guttereau, iar executia a fost incredintata arhitectului roman Ion Socolescu.
imagine
CEC-ul a fost infiintat in 1864, printr-o lege decretata de Alexandru Ioan Cuza. Primul sediu era modest si format din trei incaperi puse la dispozitie de Ministerul de Finante. In anul 1865, CEC-ul se muta in hanul Serban Voda, pe locul unde se afla azi Banca Nationala, insa si acest spatiu devine neincapator. Dezvoltarea rapida a operatiunilor desfasurate la CEC impune construirea unui sediu propriu. Potrivit declaratiilor directorului institutiei de la acea vreme, cladirea trebuia sa fie "monumentala, demna de progresele arhitecturii secolului al XIX-lea si de gradul civilizatiunei la care tinde Romania". In vara lui 1897 au inceput lucrarile la noul sediu CEC si s-au terminat in 1900. Initial planurile de constructie ale Palatului CEC erau destinate cladirii Parlamentului Romaniei. Inedit este faptul ca in prezent, locul unde se afla Parlamentul Romaniei are aceiasi orientare in plan cu CEC-ul, iar conturul strajuit de patru "minarete" deseneaza imaginar o cruce in forma de x, numita si crucea Sfantului Andrei.


Taguri: Calea Victoriei Bucuresti Romania Palatul CEC


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
0 comentarii adauga comentariul tau
Nici un comentariu.

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =