Biserica Neagra din BrasovScris de: c0sb0s la data 28 August 2010

  •  
(84 voturi)

imagine
Biserica Neagra cu superbul turn spiralat este amplasata in apropierea Pietii Sfatului in Curtea Honterus din Brasov.
imagine
Cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Este un edificiu de secol XVI. A fost incendiata inainte de anul 1384, iar reconstructia sa a durat pana in 1477, primul ctitor este Thomas Sander. Planul utilizat a fost de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german.
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
imagine
Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Dupa incendiul din 1689, care a lasat-o neagra (de unde si numele), Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk. Noile bolti sunt executate in stil baroc si nu in stil gotic. Biserica Neagra este celebra datorita dimensiunilor sale impresionante, dar si pentru clopotnita sa care adaposteste cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Povestea clopotului este una veche pierduta in negura timpului, secretul realizarii de catre Johan Andrachowski fiind uitat pentru totdeauna. Au existat mai multe versiuni al clopotului mare, insa varianta care exista acum este din anul 1858. atunci, pe 11 decembrie acest clopot a fost turnat in fata Portilor Brasovului Vechi, si a fost apoi adus cu un car special, cu 8 perechi de boi, pana la Biserica, unde a fost urcat timp de cel putin 3 zile. Clopotul fiind la dimensiuni impresionante era foarte greu de manuit, motiv pentru care era nevoie de opt clopotari. Acum, el este acţionat electric. Clopotul este un instrument muzical si se afla într-o stransa legatura cu vestita orga din biserica. El este si un important simbol istoric. Pe partea de sus a coroanei se gasesc inscriptii gotice. Este scris un început de cantec coral al lui Martin Luther, refermatorul din Germania, care se numeste: „Cetate tare-i Dumnezeu si arma aparatoare”. Biserica mai este cunoscuta si pentru marea sa orga Buchholz instalata în anul 1839 (cea mai mare din sud-estul Europei) avand peste 4000 de tuburi si colectia de covoare orientale fiind cea mai bogata colectie de acest fel din Romania. In curtea Bisericii Negre, se gaseste statuia lui Johannes Honterus, nascut Holler (n. 1498, Brasov - d. 23 ianuarie 1549, Brasov), un fost un invatat umanist sas, reformator religios al sasilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului sasesc din Brasov, actualul liceu Johannes Honterus. Prin activitatea sa vasta si multilaterala, a dobandit inca din viata un meritat renume.
imagine

imagine

imagine

Daca te afli intr-una din zilele de marti, joi sau vineri poti prinde concertele saptamanale de orga sustinute aici pe cea mai mare orga din sud-estul Europei si te poti convinge de maretia Bisericii Negre din Brasov. Orarul de vizitare este zilnic intre orele 10,00 si 17,00, la un tarif de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari. La intrare exista puncte de vanzare pentru carti postale cu imaginea generala si cu detalii. Fotografiatul si filmatul sunt interzise. Locuri de cazare se gasesc in imprejurimi, la hoteluri si pensiuni turistice.


Taguri: Brasov Biserica Neagra Biserica Sfanta Maria Piata Sfatului


Voteaza acest articol:

<< back citeste toate articolele acestui utilizator
1 comentarii adauga comentariul tau
nicky a scris pe 13 Iunie 2011, ora 20:03
Suntem in 2011 si tarifele s-au modificat adica sunt 6 lei adulti /4 lei studenti/2 lei copii: se tin concerte marti de la 18-18.30 (in lunile iunie si septembrie) si marti, joi, vineri de la 18-18.30 (in lunile iulie si august). Acest program este de ani si ani de zile si regula nu se schimba niciodata. Sasii in general au timpul exact impartit, pt. activitati zilnice, pt. repetitii,pt. concerte. In principiu vara se viziteaza Biserica Neagra, de luni -sambata intre 10-18, iar iarna intre orele 9-15. Fara exceptii, pentru nimeni. Duminica este zi de slujba, pentru enoriasii germani, nunti,botezuri. O parte din banii incasati la concerte sunt foarte, foarte riguros impartiti pentru refacerea altor orgi superbe din Transilvania din bisericele evanghelice. Ex. doar pr. o orga de aprox. 1/4 din marimea celei de la Biserica Neagra sunt necesari cca 35.000 Eur. De aceea familia de organisti Eckart Schlandt (tatal) si Steffen Schlandt (fiul) trebuie sa faca pe "greierii" si sa cante toata vara ca sa stranga aceste fonduri. Aceasta familie este de o modestie deosebita si cu un simt civic, iesit din comun. Acesti virtuosi organisti sunt si ei invitati in alte tari sa concerteze, pregatesc zilnic piesele ce se canta, fac si munca de dirijorat, se ocupa si de corurile ce canta la diferite evenimente muzicale, predau cursuri etc. Munca multa,pasiune si tenacitate si mai multa, pe bani neindestulatori. Stau cu un resou la picioare cand canta sau pregatesc concertele pt. ca Biserica Neagra nu se incalzeste niciodata, de aceea concertele se tin vara. Iarna pt. Concertul de Anul Nou (in 31.dec. ora 12) si la Slujba de Craciun, se incalzeste doar cu cateva grade Biserica,dupa ce a functionat incalzirea de sub podele circa 10 ore. Orga are un sunet deosebit acolo in Biserica, unde simti muzica prin toti porii, sunetele te inconjoara din toate partile, se umple spatiul acela imens de muzica si iti doresti sa nu se termine asa repede concertul. Nu ratati aceasta experienta!

 
Nickname:
Email:
Comentariu:
Cod de securitate:
maptcha + maptcha =